Земля наблизилася до переломних точок зміни клімату - невтішний прогноз вчених

Через зміну клімату Земля наблизилася перетнути у цьому столітті низку переломних точок, які позначатимуть незворотний перехід до нового стану екосистем на планеті, навіть за усунення фактору, що до нього призвів. Звіт від більш ніж 200 науковців представили на 28-й Конференції ООН щодо зміни клімату у Дубаї, пише Nature, передають Патріоти України.

Комп'ютерне моделювання вказало на 26 переломних точок, які з потеплінням клімату Земля ризикує перетнути. Серед них шість стосуються кріосфери — льодовикового покриву планети.

З потеплінням льодовики Ґренландії та Антарктиди ризикують розтанути, як і частішими стануть точкові танення льодовиків та вічної мерзлоти у різних регіонах Землі. Ще 16 точок стосуються біосфери — всіх екосистем планети.

Зокрема, глобальне потепління призведе до масштабних відмирань дерев в Амазонії та тайзі, деградації саван та пустельних регіонів, перенасичення органічними речовинами озер, руйнування коралових рифів, мангрових лісів і лугів морських трав. Ще чотири точки пов'язали з циркуляцією води в океанах та повітря в атмосфері. Так, зі зміною клімату основні океанічні течії можуть послабитися, суттєво вплинувши на клімат у тропічних та субтропічних регіонах. Зміни клімату завдадуть непоправної шкоди не лише біорізноманіттю, а й людям.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...