Жертву нагодували насінням... бур'янів: Причину смерті чоловіка залізної доби уточнили за вмістом його шлунка

Вивчення кишечника добре збереженого тіла з болота в Данії виявило нові деталі, які, на думку дослідників, натякають на темні ритуали, повідомляють Патріоти України із посиланням на іноземні ЗМІ.

У тілі чоловіка, якого називають «Людина з Толлунда», виявили насіння бур’янів, які навмисно додали в його трапезу, впевнені датські археологи. Вчені з’ясували, що тіло кинули в болото майже 2400 років тому і що він був повішений — петля з плетеної шкіри тварини все ще висіла у нього на шиї. Але при цьому вигляд тіла і обличчя — закриті очі і слабка посмішка — припускали, що він, можливо, був принесений в жертву, а не страчений як злочинець.

Припущення про те, що людина з Толлунда була вбита під час людського жертвопринесення, тепер підкріплюється вивченням останнього обіду чоловікп, зробленим на основі детального дослідження вмісту його травного тракту: каші з ячменю, льону і гірчака.

«Насіння гірчака шорсткого — ключ до розгадки таємниці вбивства в залізну добу, — сказала археолог Ніна Нільсен, керівник відділу досліджень датського музею Сількеборг і провідний автор нового дослідження.

Ця рослина в дикому вигляді росте серед ячменю, але дані по землеробству залізної доби показують, що його зазвичай вичищали як бур’ян під час обмолоту. Це говорить про те, що це була частина відходів, яку додали в кашу навмисно — можливо, як частину ритуальної трапези.

"Це була звичайна їжа? Або відходи були тим, що додавали в їжу тільки коли люди їли ритуальну трапезу? Ми цього не знаємо", — сказала Нільсен.

Наявність скоринки в вмісті кишечника говорить про те, що їжа була кашею, приготованій в глиняній посудині. Дослідники також з’ясували, що останній прийом їжі людини з Толлунда включав як рослинні продукти, так і ті, що містять холестерин. Вони вважають, що це могла бути жирна риба, наприклад, вугор.

Міранда Олдхаус-Грін, почесний професор історії, археології та релігії Кардіфського університету в Сполученому Королівстві і автор книги «Виявлені болотні тіла: розгадуючи давню таємницю Європи», сказала, що насіння гірчака та інші сліди відходів в останній каші Толлунда — ще одне свідчення того, що він був принесений в жертву.

«Це підкріплює ідею про те, що або його соромили і давали йому щось огидне і жахливе, або це фактично відображало той факт, що суспільство перебувало в тій стадії, де людям не вистачало їжі», — сказала вона.

За її словами, ідея про те, що жертв людських жертвоприношень якимось чином «присоромлювали» перед смертю, також знайшла відображення в їх похованнях на болотах, а не в звичайних сухих могилах. «Якщо покласти тіло в болото, воно не розкладеться — воно залишиться між світами живих і мертвих», — сказала Олдхаус-Грін.

Додамо, тіло людини з Толлунда було знайдено в 1950 році в десяти кілометрах від датського Сількеборгу в торф’яному болоті на глибині 2,5 метра. Через добрий стан рештків тіло спочатку прийняли за зниклого в тому ж році школяра.

На його шиї перебувала мотузка-зашморг, однак шийні хребці виявилися не пошкоджені. Незабаром після задушення толлундську людину поклали або кинули в болото. На момент смерті йому було близько 30−40 років. Радіовуглецевий аналіз показав, що чоловік жив близько 405−380 років до нашої ери, тобто в ранню залізну добу.

Мобілізація ув‘язнених в Україні: У парламенті розповіли, як це відбуватиметься

середа, 8 травень 2024, 16:23

У Верховній раді прийняли у другому читанні законопроєкт №11079-1 про добровільну мобілізацію ув‘язнених. Окрім осіб, що вчинили умисні вбивства, ґвалтівників і педофілів, до лав ЗСУ не зможуть вступити корупціонери, ті, хто вчинив злочини проти основ ...

Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію

середа, 8 травень 2024, 15:44

Верховна Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні. Цей правовий режим діятиме щонайменше ще 90 днів, а саме до 11 серпня 2024 року. Про це повідомляють у Telegram-каналі нардепа Олексія Гончаренка та у Tel...