Жертви обставин або зрадники: Як українці ставляться до тих, хто живе під окупацією

Понад 70% українців думають, що жителі окупованих територій України є жертвами обставин та хочуть повернення контролю України. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 7 по 13 вересня, передають Патріоти України.

"Лише 12% респондентів критично ставляться до тих, хто продовжує жити на окупованих після 24 лютого територіях, і вважають їх колаборантами або байдужими до України. Переважна більшість (72%) вважають їх жертвами обставин та вважають, що вони хочуть повернення контролю України над окупованими територіями", - зазначають соціологи.

Так, залежно від регіону, 63-81% опитаних вважають жителів окупованих після 24 лютого територій жертвами обставин і не більше 7-17% вважають їх колаборантами чи байдужими до України.

"Опитування проведено методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 2000 респондентів від 18 років, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого)", - наголосили соціологи.

За словами експертів, формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

Однак за умов війни до зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Зокрема, через вимкнення окупантами телефонного зв’язку вдалося опитати менше респондентів, що проживають в окупованих населених пунктах, зокрема їх кількість складає 0,3%.

Водночас у КМІС наголосили, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Скільки доведеться українцям платити за розмитнення авто з ЄС: Озвучено ставки

четвер, 25 квітень 2024, 17:59

Вартість розмитнення авто з ЄС в 2024-му не змінилась. Мито на авто становить 10% від її заявленої вартості. Для електрокарів мито складає 0%. ПДВ становить 20% від суми вартості авто, мита та акцизного податку, передають Патріоти України. Розрахунок а...

Оце так! Влада у Мілані планує заборонити продаж морозива та піци вночі

четвер, 25 квітень 2024, 17:48

У Мілані, одному з найбільш відвідуваних туристами міст Італії, можуть ввести заборону на продаж їжі та напоїв навинос після опівночі. Заборона містить норму й про морозиво, що є частиною традиційного вечірнього дозвілля в місті. Про це повідомляє CNN,...