Жінки і чоловіки по-різному відчувають смак алкоголю: Що дізналися вчені

Дослідники давно відзначають різницю у звичках споживання алкоголю між жінками та чоловіками та у тому, як розвивається у різних статей алкогольна залежність. І, схоже, що вони ще на крок наблизились до розгадки цієї таємниці, а значить, і відкриття ефективних шляхів подолання проблеми, передають Патріоти України.

Виявляється, в усьому винна речовина в мозку, яка впливає на сприйняття смаку алкоголю. Про відповідне дослідження австралійських вчених написало видання New Atlas.

На сьогодні зловживання алкоголем є вельми серйозною проблемою. Щороку воно провокує близько 3 мільйонів смертей по всьому світу. А спостереження, проведені за останні 20 років, показують, що серед жінок у цей період спостерігалося зростання ризикованої алкогольної поведінки, такої як запої.

Розробка шляхів регулювання цієї поведінки ускладнюється тим, що для цього потрібно навчитись управляти системою CART – це нейропептидний білок, відомий як кокаїн- та амфетамін регульований транскрипт. Він бере участь у цілому переліку функцій організму, до яких входять енергетичний баланс, депресію, тривогу та поведінку, пов'язану з винагородою, в тому числі розлади вживання алкоголю.

Саме систему CART вивчали дослідники з Інституту неврології та психічного здоров'я Флорі в Мельбурні, Австралія. Вони намагаються пояснити відмінності між споживанням алкоголю у чоловіків та жінок. Як їм вдалося встановити, однією з причин є вплив певної хімічної речовини на його смак.

За словам автора дослідження Лі Вокера, смак алкоголю є фактором, який часто упускають з увагу під час час вивчення подібних питань. Але його група виявила в мозку хімічну речовину, яка робить для жінок алкоголь гірким на смак. Однак, гіркоту можна прибрати, підсолодивши напій.

Щоби встановити це, дослідники давали мишам жіночої та чоловічої статі, включно з особинами, в яких ген CART був відключений, високі дози алкоголю. Вони відкрили їм на 10 тижнів вільний доступ до двох пляшок – з етанолом та з водою. Вчені щодня вимірювали, скільки і чого випили миші. Щоби визначити, чи впливає смак на споживання алкоголю самками мишей, до пляшки з етанолом підмішували сахарозу.

"Коли ми пригнічували CART у мишей-самців, у них вживання алкоголю збільшилося. А коли ми видалили ту ж хімічну речовину з мозку у самок мишей, вони стали менше пити. Але коли алкоголь підсолоджували, самки мишей пили більше", – пояснив результати Вокер. За його словами, це говорить про те, що без CART алкоголь неприємний для жінок

При цьому вчені пов’язали відмінності, які їм вдалося зафіксувати, не з рівнем статевих гормонів, а саме з частиною мозку, де CART бере участь у регулюванні споживання алкоголю. Йдеться про центральне ядро мигдалеподібного тіла (CeA). У мишей, у яких CeA CART був нейтралізований, самки випивали менше простого алкоголю. Але підсолодженого при цьому споживали більше.

Таким чином, твердять вчені, їм вдалось виявити новий механізм, через який CART регулює споживання алкоголю. Особливо він впливає на самиць мишей, змінюючи їхню чутливість до гіркого смаку. А це може допомогти розробити ефективне лікування нездорової поведінки, пов’язаної зі спиртним, саме у жінок, впевнені дослідники.

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...

Підозрюваного у вбивстві Фаріон ретельно готували до злочину: Експерт-криміналіст вказав на важливі ознаки

субота, 27 липень 2024, 14:00

В'ячеслава Зінченка, якого підозрюють у вбивстві професорки Ірини Фаріон, міг хтось готувати та тренувати. Про це розповів кримінальний психолог Юрій Ірхін в ефірі "Київ 24", передають Патріоти України. Експерт наголошує, що психіка 18-річної людини д...