"Жодної хімії!": Українські науковці створили пластик з ... грибів (відео)

Як відзначають винахідники, "це наче лего – можна збирати що завгодно".

Пластик із грибів створили херсонські науковці. Вчені експериментували з матеріалами, на яких краще вирощувати гриби й помітили, що грибниця фактично перетворила рихлу солому на матеріал, схожий на усім відомий пінопласт, передають Патріоти України з посиланням на ШоТам.

Ось абажур для лампи, ось дозрівають садові меблі. Справжню грибну революцію зробили троє колег Херсонського університету. Вони просто зібрали ґрунт, що залишився після збирання глив і забули про нього на декілька днів.
“Я приніс на кафедру брикет, який сам собою набув форми поліна”, – пригадує Ігор Чернишов, дослідник.
Солому на пластик перетворила клейковина міцелію грибів. Вкладаєте у матрицю та підсушуєте у пристрої чи на сонці – жодної хімії.
Спочатку науковці зробили лампу, потім горщик для рослин. Випробовували грибний біопластик вологою та температурою – все витримав!
“Нам пропонували колеги вкривати лаком – але навіщо, якщо воно природнє і гарне яке”, – каже Максим Левченко.
А коли виріб набридне – його можна просто розкришити на городі. Зараз науковці вирощують дощечки для садових меблів і шукають спонсорів.
“Це наче лего – можна збирати що завгодно. Може потім і конструктор зробимо”, – говорить Максим Левченко.

"Я цих п***рів не підтримую": Даріо Срна пояснив, чому поставив лайк під ганебним постом легенди футболу, який виступив на росТБ

четвер, 25 квітень 2024, 13:17

Спортивний директор Шахтаря Даріо Срна розповів, чому поставив лайк під фото колишнього бразильського футболіста Кафу, де він виступав на одному з російських телеканалів. Хорватський функціонер заявив, що вподобав публікацію Кафу, оскільки не одразу зр...

"Бройлер. Савченко. Жирна. Дякую за підтримку": Захисниця Азовсталі Пташка відповіла хейтерам, які критикують її фігуру

четвер, 25 квітень 2024, 13:03

Захисниця Азовсталі, парамедикиня-доброволець Національної гвардії України Катерина Поліщук на позивний Пташка емоційно відповіла хейтерам, які критикують її фігуру. Пташка опублікувала емоційний допис на своїй сторінці в Instagram, де звернулася до хе...