Жовта, біла, червона: Яка картопля смачніша, яка краще зберігається

У світі існує до 200 видів дикої картоплі й понад 4000 сортів, які створені за допомогою селекції. Картопля буває різного кольору – біла, рожева (червона), жовта, синя (фіолетова). Дехто вважає, що картопля жовтого кольору – найсмачніша, а червона – найкорисніша. Але це не зовсім так – кожен із цих видів картоплі має свої цінні властивості та якості – як смакові, так і харчові.

В картоплі з білим м'якушем найбільший вміст крохмалю, в сортах з жовтим м'якушем – підвищений вміст каротину (вітамін А), а в червоній картоплі м'якуш має підвищений вміст антоціанів. Нерідко запитують, чи правда, що картопля червоних сортів корисніша. На думку вчених, антоціан, який у ній міститься, дійсно позитивно впливає на здоров'я людини. Але свій ефект вона має лише в сирому вигляді.

У картоплі білого та жовтого кольорів міститься найбільше крохмалю. Картопля з білою шкіркою добре підходить для пюре чи запіканки.

В жовтій картоплі багато каротину, вона є солодшою на смак, швидко вариться, розсипається. Вона доволі апетитна на вигляд на столі й дозволяє приготувати дуже смачне пюре без грудочок.

У червоній чи рожевій картоплі багато антиоксиданту антоціану. Такі сорти добре зберігають форму в разі термооброблення. Вони не розварюються внаслідок того, що в них менше крохмалю порівняно з бульбами з жовтою шкіркою.

Зберігання картоплі не залежить від кольору шкірки. Краще за все зберігається картопля зі щільною шкіркою середнього й пізнього термінів дозрівання – її збереження становить понад 95%.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...