Жителька Хмельниччини відсудила у РФ півмільйона гривень за "душевні страждання" через війну

Славутський міськрайонний суд на Хмельниччині виніс рішення, за яким Російська Федерація зобов'язана виплатити громадянці України компенсацію у 500 тисяч гривень за моральні збитки, спричинені внаслідок війни проти України. Судове рішення стало важливим прецедентом у відшкодуванні страждань громадян внаслідок воєнного конфлікту. передають Патріоти України.

Про це йдеться в рішенні суду від 01.03.2024. Жінка стверджує, що війна, ініційована РФ, та "очевидна бездіяльність" України, що допустила військовий конфлікт з Росією, призвели до порушення її права на мир.

У своєму позові жінка заявила, що внаслідок війни зазнала душевних страждань, стресу та побоювань за свою безпеку. Також вона відчуває дискомфорт, спостерігаючи зруйновані будівлі, і має "часткову втрату віри в людяність загарбників". Додатково, її брат загинув на війні, що призвело до психологічного тиску та стресу.

Рішення суду стосовно заявленого позову

Суд визнав позов частково обгрунтованим і вирішив стягнути з РФ 500 тис. гривень на користь постраждалої від моральної шкоди. Суд не встановив доказів незаконних дій України чи майнової шкоди.

"Стягнути з держави РФ на користь постраждалої моральну шкоду сумі 500 тис. грн. В задоволенні решти позовних вимог відмовити. Стягнути з РФ судовий збір в сумі 5000 грн", – зазначено в рішенні суду.

Присуджений розмір моральної шкоди суд вважає достатнім та справедливим, виходячи з обставин справи та наданих позивачем доказів. Так, у судовому рішенні зазначено, що громадяни, які виїжджали за межі країни через війну, а також ті, що залишилися на території України під час воєнного стану, зазнали на собі неминучих моральних і психологічних труднощів.

Ці люди були змушені змінювати своє звичне життя та шукати спокій та безпеку, або жити у постійному стані стресу та побоювань. Тому деякі хто вже звернулися до суду, сподіваючись на відшкодування заподіяної ним моральної шкоди через збройну агресію.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...