"Життя продовжується в дітях": Завдяки соціальній програмі ЕКЗ у загиблого воїна ЗСУ народилася двійня

Світлана Тленюк втратила спочатку сина від першого шлюбу, а потім і чоловіка на війні. Але мрія військового - мати дітей - все ж таки збулася, завдяки соціальній програмі ЕКЗ для родин військовослужбовців, передають Патріоти України.

У відпустці здав біоматеріал

Подружжя давно мріяло мати дітей, але не виходило. Коли почалася війна, Богдан Тленюк пішов на фронт, щодня бачив смерть побратимів, тож бажання залишити після себе спадкоємців ще більше зміцнилося.

Коли Богдан прийшов у відпустку, вирушили з дружиною до знаного професора-репродуктолога Стефана Хміля. Він завідує кафедрою акушерства та гінекології № 1 Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського.

– Він сидів переді мною – здоровий чоловік з бородою і плакав, – згадує професор.

Військовий розповів лікарю, що вони з дружиною дуже хочуть мати дітей. Зараз він приїхав у відпустку і не знає, коли зможе приїхати наступного разу і взагалі, чи зможе приїхати, тож просив допомоги. Стефан Хміль пообіцяв йому і слова дотримав. У Світлани Тленюк народилася двійня.

Замість загиблих сина і чоловіка доля дала двох малят

За три дні до того, як у клініці підтвердили факт вагітності Світлани після процедури ЕКЗ, боєць загинув під Авдіївкою разом з побратимом, якого він рятував з поля бою – у них прицільно влучив ворожий дрон.

– Чоловік знав, що операція ЕКЗ пройшла успішно, що дитинка повинна народитися. Але він не знав, що їх буде аж двійко, – каже Світлана.

У серпні 22-го року загинув старший син Світлани. Тож бажання мати дітей стала непереборним.

– Якби син здав біоматеріал і у нього була на той час дівчина, то, можливо, я б могла стати ще й бабусею, – говорить Світлана.

Вона почувається щасливою. Звісно, була б щасливішою, якби поряд були чоловік і син, але, певно, доля так розпорядилася – забрала двох найрідніших – натомість дала ще двох.

Проєкти професора Хміля

У Стефана Хміля два соціальніх безоплатних проєкта для родин військовослужбовців: один – заморожування яйцеклітин і сперматозоїдів, інший – ЕКЗ. У клініку Хміля вже звернулося понад 400 військових.

Не все пішло за планом? Чому власники електрокарів знову пересідають на авто з ДВЗ - дослідження

четвер, 4 липень 2024, 20:40

Тренд на електричні автомобілі, здавалося, підкорив світ. Мільйони автолюбителів приходять у захват від можливості відмовитися від використання ДВЗ з усіма наслідками, що випливають з цього, витратами і проблемами на користь більш екологічного та еконо...

В Україні зростуть виплати зі страхування після ДТП: Чого чекати з 2025 року

четвер, 4 липень 2024, 20:30

Оновлені правила обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (автострахування, автоцивілка) зроблять зручнішим вибір страхової компанії для відшкодування, передають Патріоти України. При цьому пі...