Життя в нових реаліях, або "Цар-перегар": Медики уточнили, чи можна вживати алкоголь після захворювання на коронавірус та COVID-вакцинації

Деякі імунологи радили щоденно вживати алкоголь в помірних порціях (до 20 грамів 100-відсоткового алкоголю) для створення суттєвих перешкод проникання вірусу через слизову оболонку ротової порожнини та носоглотки

Довгоочікувана вакцинація від COVID-19 може стати приводом для свята, включаючи при цьому розпивання міцних напоїв під час тосту за свій новий імунітет. Тому для початку, потрібно розібратися, як саме алкоголь може вплинути на імунну відповідь організму.

Немає ніяких доказів того, що випивка може зробити будь-яку з існуючих вакцин проти COVID-19 менш ефективною. Деякі дослідження навіть показали, що в довгостроковій перспективі невелике або помірне кількість алкоголю може принести користь імунній системі, зменшуючи запалення.

«Якщо ви дійсно помірно п'єте, тоді немає ніякого ризику випити під час вакцинації», — розповіла The New York Times директор Центру вірусних досліджень Каліфорнійського університету в Ірвіні Ільхам Мессауд, яка провела дослідження про вплив алкоголю на імунну відповідь.

З іншого боку, надмірне вживання алкоголю, особливо в довгостроковій перспективі, може придушити імунну систему і потенційно вплинути на реакцію вакцини, кажуть експерти. Оскільки після COVID-щеплення, організму можуть знадобитися кілька тижнів для вироблення захисних рівнів антитіл проти нового коронавірусу, все, що заважає імунної відповіді, може стати приводом для занепокоєння.

Помірне вживання алкоголю зазвичай визначається як не більше двох напоїв в день для чоловіків і максимум одного напою в день для жінок, тоді як сильне вживання алкоголю визначається як чотири або більше напоїв в будь-який день для чоловіків і три або більше напоїв для жінок. Майте на увазі, що одним«Стандартним» напоєм вважається п’ять унцій вина(150 мл), або 12 унцій пива(350 мл).

Згідно з дослідженнями, важкий алкоголь погіршує імунну відповідь організму і підвищує його сприйнятливість до бактеріальних і вірусних інфекцій. Він запобігає переміщенню імунних клітин до ділянок інфекції та виконання своїх функцій, таких як знищення вірусів, бактерій і інфікованих клітин, а також полегшує проникнення патогенів клітини, викликаючи безліч інших проблем.

І навпаки, помірне вживання алкоголю не має такого ж ефекту. У недавньому дослідженні вчені піддали понад 390 учасників впливу п’яти різних респіраторних вірусів і виявили, що у помірно питущих людей менше шансів захворіти на застуду, ніж у людей, які люблять не обмежувати себе в алкоголі.

«Келих шампанського, ймовірно, не вплине на імунну відповідь. Я думаю, що святковий напій в помірних кількостях — це нормально» — сказав доктор Хьюлетт з Медичного центру Університету Небраски.

В 49 на нове коло: Василь Вірастюк, який залишив родину заради молодухи, вчетверте став батьком

вівторок, 16 квітень 2024, 9:40

Нові стосунки стронгмена та нардепа почалися, поки дружина з дітьми були за кордоном. Стронгмен і нардеп Василь Вірастюк зустрів нове кохання і вчетверте став батьком. Як виявилося, Василь ще задовго до скандального розлучення з другою дружиною Інною, ...

Українець відсудив у "Ощадбанка" десятки тисяч гривень моральної компенсації: Що сталося

вівторок, 16 квітень 2024, 9:23

Барський районний суд Вінницької області зобов'язав Ощадбанк повернути клієнту 129,4 тис. грн, які списали з його рахунку, та заплатити йому 30 тис. грн моральної шкоди. Клієнт став жертвою шахрайських дій, передають Патріоти України. Як йдеться в ріше...