Життя вже не буде колишнім? Медики пояснили, чому після коронавірусу з'являються фантомні запахи

Фантомні запахи після перенесеного коронавірусу належать до рідкісних ускладнень і вражають досить низький відсоток перехворілих. Про це сказав головний лікар із 20-річним досвідом Івано-Франківської міської лікарні Тарас Масляк. За його словами, найчастіше це спостерігається у людей, які мали проблеми з нюховою системою або захворюванням лор-органів, передають Патріоти України.

Нагадаємо, українці, які перехворіли на COVID-19, у закритих групах у соцмережах активно обговорюють появу фантомних запахів, які з’явилися у них через 3-4 місяці після хвороби. Комусь відчувається цигарковий дим, запах цибулі, сірководню і гару.

"Порушення нюху або запаху частіше трапляється у людей, які по життю мали проблеми з лор-органами. До більшості запахи повертаються протягом кількох тижнів, але буває, що не відновлюються по кілька місяців. У знайомого запахів нема вже 9 місяців, у другого – пів року, а у третього – 3 місяці. Поки нічого не допомагає. Але всі троє по життю мали хронічні гайморити, тонзиліти. Ковід ускладнив їх ще більше", – зазначив лікар.

Із такою точкою зору погодилась сімейна лікарка Оксана, яка близько року лікує хворих на коронавірус. З її практики порушення запахів – паросмія – траплялась лише в одного пацієнта із 20-25. "Буває, що відчувають запахи, яких нема. Або ж відчувають їх у роті. Але якщо регулярно ходити на процедури з промивання носа, це порушення може пройти", – порадила лікарка.

До слова, лікарі, зазначають, що найчастішими ускладненнями після коронавірусу є неврози, психози, інфекційні панкреатити, цукровий діабет і тромбози. "Спостерігаємо дуже високі цифри глюкози в крові: за норми 4-5 у кожного 5-6-го хворого рівень цукру скаче до 20-25. Почастішали тромбози центральних судин – нижніх кінцівок та черевної артилерії. Інколи навіть не встигаємо рятувати. Бачимо також швидкий ріст бляшок у сонній артерії. Ну і психози та неврози – вже як класика жанру", – додав лікар Масляк.

Прощення у Кремля вимолила, але концертів немає: Зрадниця Лоліта бідкається на безгрошів'я після скандальної "голої вечірки"

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:40

Співачка Лоліта, яка не засуджує політику диктатора та продовжує виступати перед окупантами, поскаржилася на проблеми з грошими. . Після участі в скандальній "голій" вечірці Насті Івлєєвої, коли її концерти почали бойкотувати та масово скасовувати, во...

Молода жінка залишилася стала інвалідом після відвідування перукарні. Лікарі у всьому світі б'ють на сполох

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:32

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі New England Journal of Medicine цього місяця, 26-річна туніська жінка отримала три гострі травми нирок у період від червня 2020 року до липня 2022-го. У листі, який написали французькі лікарі, йдеться про те, ...