Зіпсував пам’ятку: Намісник Києво-Печерської лаври увіковічнив себе на стінах Успенського собору

На верхніх хорах Успенського Собору Києво-Печерської Лаври намісник Павло Лебідь розмістив ікону з власним зображенням. До "сонму святих" потрапили очільник УПЦ митрополит Онуфрій та покійний митрополит Володимир Сабодан. Про це повідомляє "Великий Київ", передають Патріоти України.

Зазначається, що на панагіях на митрах двох митрополитів є зображення лику Христа. Відтак, таке зображення не можна вважати світською картиною з портретами ще живих і не канонізованих церквою служителів, яка намальована в приміщенні храму – курс швидше брався на створення ікони трьох святих.

"Думаєте чому він так побивається? А ось погляньте на фрагмент розпису на верхніх хорах Успенського собора… Може там реалізовано його "альтер-его", – зазначив священик ПЦУ Андрій Пономаренко.

Якщо відкласти пошук визначення, чи є таке увіковічнення живих у храмі святотатством, варто нагадати, що побудований Успенський Собор був коштом князя Святослава ІІ Ярославича заходами Феодосія Печерського у 1078 році. Завдяки тому, що собор належить до комплексу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, у 2014 році литовці запросили можливості відновлення надгробного пам’ятника князю Костянтину Івановичу Острозькому, що знаходився в Успенському соборі. Святиня була декорована в XVII столітті у стилі українського бароко – мозаїкою та фресковим розписом. Вочевидь, дозволу у громади міста та українського народу Павло Лебідь на власні правки в декоруванні не просив.

Колишній Архидиякон Києво-Печерської лаври Сашко Бакай розповів, що це не єдина "ікона" з зображенням Павла Лебедя на церковній території.

Що буде, якщо ТЦК не встигнуть за 60 днів обробити заявку на оновлення даних - роз'яснення юриста

понеділок, 29 квітень 2024, 2:35

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. Електронне оновлення даних ще не працює. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на об...

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...