Зламали базу даних поліції і виманювали гроші: В Україні затримали групу небезпечних шахраїв (фото)

Правоохоронці затримали п’ятьох членів злочинної групи, які, отримавши доступ до поліцейської бази, виманювали у потерпілих гроші під приводом повернення викраденого майна. Сума коштів коливалася від 3 до 13 тисяч гривеь. Про це інформує прес-служба прокуратури Києва на сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Як свідчать матеріали слідства, організував і очолив групу 37-річний раніше судимий житель Запорізької області, який особисто підібрав її учасників серед знайомих і членів сім’ї. Всі є мешканцями Запоріжжя, двоє із них теж мають судимості.

"Злочинці отримали доступ до системи "Інформаційний портал Національної поліції України", та шукали громадян, які звертались по спецлінії "102" з приводу викрадення в них особистих речей на території Києва, Львова, Одеси, Дніпра та інших регіонів держави, зокрема щодо крадіжок мобільних телефонів, велосипедів, цінних речей тощо", – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі підкреслили, що відомості про потерпілих та їхні контакти зловмисники отримували від колишнього працівника ГУНП Нацполіції в Запорізькій області. Потім вони телефонували потерпілим і пропонували їм викупити викрадені речі, перерахувавши гроші на картку чи номер мобільного.

Однак, коли потерпілий прибував у визначене місце, шахраї змінювали умови зустрічі, наполягаючи на перерахунку грошей перед передачею викрадених речей. Отримавши кошти, зловмисники просто вимикали свої телефони, а sim-картки знищували. Гроші шахраї знімали через банкомати та розподіляли між собою.

За інформацією слідства, щодня зловмисники здійснювали від 5 до 15 дзвінків. Поки встановлено 12 осіб, які постраждали від злочинної схеми, однак правоохоронці переконані, що ошуканих може бути набагато більше. Їх просять звертатися до Подільського управління поліції та в Київську місцеву прокуратуру №7.

Речниця прокуратури Києва Надія Максимець у коментарі "УП" пояснила, що зловмисники займалися шахрайством за "робочим" графіком.

"Щодня з 9 до 17. Sim-карти використовували лише декілька годин, після чого знищували. У групі була жорстка дисципліна та суворі заходи безпеки. Між собою вони обговорювали не лише деталі вчинення злочинів, а й способи конспірації та прикриття, щоб не бути викритими правоохоронними органами. Подільники дотримувалися єдиних правил поведінки, ведення розмов між собою з використанням умовних слів і фраз", – розповіла вона.

Зауважимо, що за місцем проживання затриманих провели обшуки, під час яких вилучили гроші, мобільні термінали, sim-картки декількох операторів мобільного зв’язку, рамки від вже використаних "сімок" із абонентськими номерами, комп’ютерну техніку, банківські картки, наркотичні засоби та інші речові докази.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...