Британські науковці дійшли до висновку, що втрата нюху та смаку через Сovid-19 може бути пов'язана зі зменшенням кількості сірої речовини у мозку. Про це свідчать результати дослідження вчених з Оксфордського університету й Імперського коледжу Лондона, передають Патріоти України.
Дані для дослідження були з бази проєкту UK Biobank, у якому люди добровільно діляться своєю медичною інформацією. Вчені дослідили показання 782 пацієнтів, які пройшли сканування мозку до початку пандемії Сovid-19. 394 з них пізніше перехворіли на Сovid-19 у неважких формах.
Після хвороби учасників попросили ще раз пройти сканування головного мозку. На основі порівняння даних науковці дійшли висновку, що навіть у тих людей, які перенесли хворобу в легкій формі, помітно зменшилася кількість сірої речовини у ділянках мозку, які відповідають за розпізнавання смаків і запахів. Також вони частково пов’язані із функціями мозку, відповідальними за пам’ять та згадування емоційних реакцій.
Вчені припускають, що зменшення цих ділянок і мало наслідком втрату відчуттів смаку та запаху у хворих на Сovid-19. Крім того, на їх думку, даний прояв хвороби може в довготривалій перспективі збільшити ризик виникнення старечої деменції.
На Львівщині звільнили водія автобусного маршруту № 114 Львів– Сороки Львівські - Ямпіль за некоректне ставлення до пасажирки з правом безкоштовної поїздки. Про це повідомила Львівська ОВА, інформують Патріоти України. 9 жовтня в медіа оприлюднили віде...
У Київській області помітили масовий приліт кедрівок з російської тайги. Це сталося через нестачу кормової бази. Про це розповів "Телеграфу" орнітолог Василь Костюшин. Фахівець розповів, що це один з інвазійних видів птахів, які періодично прилітають з...