Британські науковці дійшли до висновку, що втрата нюху та смаку через Сovid-19 може бути пов'язана зі зменшенням кількості сірої речовини у мозку. Про це свідчать результати дослідження вчених з Оксфордського університету й Імперського коледжу Лондона, передають Патріоти України.
Дані для дослідження були з бази проєкту UK Biobank, у якому люди добровільно діляться своєю медичною інформацією. Вчені дослідили показання 782 пацієнтів, які пройшли сканування мозку до початку пандемії Сovid-19. 394 з них пізніше перехворіли на Сovid-19 у неважких формах.
Після хвороби учасників попросили ще раз пройти сканування головного мозку. На основі порівняння даних науковці дійшли висновку, що навіть у тих людей, які перенесли хворобу в легкій формі, помітно зменшилася кількість сірої речовини у ділянках мозку, які відповідають за розпізнавання смаків і запахів. Також вони частково пов’язані із функціями мозку, відповідальними за пам’ять та згадування емоційних реакцій.
Вчені припускають, що зменшення цих ділянок і мало наслідком втрату відчуттів смаку та запаху у хворих на Сovid-19. Крім того, на їх думку, даний прояв хвороби може в довготривалій перспективі збільшити ризик виникнення старечої деменції.
Відома українська альпіністка Ірина Галай розповіла зворушливу історію про те, як вшанувала пам’ять загиблого друга дитинства на російсько-українській війні, коли піднялась на одну з найнебезпечніших гір у світу, передають Патріоти України. «У мене є 5...
Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко заявив, що голову Броварської районної державної адміністрації Володимира Майбоженка буде звільнено, після того як той скоїв ДТП, під час якої постраждали четверо людей. Про це в п'ятницю, 26 квітня, повідомила ...