Британські науковці дійшли до висновку, що втрата нюху та смаку через Сovid-19 може бути пов'язана зі зменшенням кількості сірої речовини у мозку. Про це свідчать результати дослідження вчених з Оксфордського університету й Імперського коледжу Лондона, передають Патріоти України.
Дані для дослідження були з бази проєкту UK Biobank, у якому люди добровільно діляться своєю медичною інформацією. Вчені дослідили показання 782 пацієнтів, які пройшли сканування мозку до початку пандемії Сovid-19. 394 з них пізніше перехворіли на Сovid-19 у неважких формах.
Після хвороби учасників попросили ще раз пройти сканування головного мозку. На основі порівняння даних науковці дійшли висновку, що навіть у тих людей, які перенесли хворобу в легкій формі, помітно зменшилася кількість сірої речовини у ділянках мозку, які відповідають за розпізнавання смаків і запахів. Також вони частково пов’язані із функціями мозку, відповідальними за пам’ять та згадування емоційних реакцій.
Вчені припускають, що зменшення цих ділянок і мало наслідком втрату відчуттів смаку та запаху у хворих на Сovid-19. Крім того, на їх думку, даний прояв хвороби може в довготривалій перспективі збільшити ризик виникнення старечої деменції.
Колишній футболіст Олександрії Георгій Єрмаков, який минулого сезону став найкращим голкіпером української Прем'єр-ліги, відзначився гідним вчинком, повідомляють Патріоти України. 23-річний воротар нині грає за ізраїльський клуб Маккабі Хайфа. На цьому...
Малюк грався вдома, знайшов суперклей та заклеїв ним очі. Медики швидкої надали йому першу допомогу та доправили до лікарні. Про це повідомили на фейсбук-сторінці "103 Закарпаття", передають Патріоти України. Випадок стався ввечері 1 серпня у селі Коро...