Зміна клімату підживлює руйнівні катаклізми: Поточний рік загрожує стати найспекотнішим за останні 125 тис. років

За словами вчених, цей рік "практично напевно" буде найтеплішим за останні 125000 років. Про це повідомляє Euractiv. Як повідомляється, останні дані показали, що жовтень-2023 також став найспекотнішим у світі за цей період, передають Патріоти України.

За даними служби зміни клімату "Коперник", минулого місяця з величезним відривом був побитий попередній жовтневий температурний рекорд 2019 року.

"Рекорд був побитий на 0,4 градуса за Цельсієм, що є величезним відривом", - сказала заступник директора "Коперника" Саманта Берджесс, назвавши жовтневу температурну аномалію "дуже екстремальною".

На думку вчених, спека є результатом постійних викидів парникових газів від людської діяльності в поєднанні з появою цього року явища Ель-Ніньо, яке нагріває поверхневі води у східній частині Тихого океану.

У всьому світі середня температура приземного повітря в жовтні була на 1,7 градуса вище, ніж в тому ж місяці в 1850-1900 роках.

Рекордний жовтень означає, що 2023 рік тепер "практично напевно" стане найтеплішим роком за всю історію спостережень. Попередній рекорд був у 2016 році - ще один рік Ель-Ніньо.

Як повідомляється, зміна клімату підживлює все більш руйнівні природні катаклізми. Цього року це були повені, які забрали життя тисяч людей в Лівії, сильна спека в Південній Америці і найсильніший за всю історію сезон лісових пожеж в Канаді.

"Ми не повинні допустити, щоб руйнівні повені, лісові пожежі, шторми і хвилі тепла, що спостерігаються в цьому році, стали новою нормою", - сказав вчений-кліматолог з Університету Лідса Пірс Форстер. Він також заявив, що вдвічі скоротити темпи потепління можна, якщо швидко скоротити викиди парникових газів протягом наступного десятиліття.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...