Зміцнить пам'ять і розум: Учені підтвердили ефективність популярної дієти

Недавнє дослідження показало, що жінки, які дотримуються дієти, спрямованої на зниження артеріального тиску в середньому віці, приблизно на 17% рідше стикаються з втратою пам'яті та зниженням когнітивних здібностей у наступні десятиліття, пише ScienceDaily, передають Патріоти України.

Дослідження, проведене в Школі медицини Гроссмана Нью-Йоркського університету, підкреслює потенційні переваги дієти DASH у збереженні когнітивних функцій у більш пізньому віці, особливо для жінок. Жінки становлять понад дві третини серед хворих на хворобу Альцгеймера — найпоширеніший вид деменції.

Результати дослідження актуальні для 6,5 млн громадян одних лише США, у яких станом на 2022 р. діагностовано хворобу Альцгеймера, а до 2060 р. ця цифра, за прогнозами, більш ніж подвоїться. У дослідженні наголошується на важливості дотримання дієти, багатої на калій, кальцій і магній із рослинних джерел, за мінімізації споживання насичених жирів, холестерину, натрію і цукру. Це особливо важливо, оскільки гіпертонію в середньому віці визнано фактором ризику когнітивного зниження і деменції.

У дослідженні було проаналізовано дані 5116 жінок, які оцінювали свій раціон харчування в період з 1985 по 1991 рр. За цими учасницями велося спостереження протягом 30 років, середній вік спостережуваних становив 79 років, що дало змогу відстежити будь-які когнітивні проблеми. Відгуки учасниць показали, що 33% жінок мали більше одного когнітивного захворювання. У тих, хто суворіше дотримувався дієти DASH, ймовірність появи кількох когнітивних захворювань знизилася на 17%.

Проведене дослідження підкреслює важливість здорового харчування, починаючи із середини життя, для збереження здоров'я в наступні роки. Автори наголошують на необхідності проведення подальших досліджень у різних расових та етнічних групах для підтвердження застосовності отриманих результатів.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...