Зможуть забирати авто і житло? Рада хоче підняти штрафи за неявку до ТЦК до 204 тис. грн

Після ухвалення закону про мобілізацію в суспільстві почали жваво обговорювати інший законопроєкт (№ 10379), який стосується покарання для ухилянтів. Він передбачає суттєве, від 153 тисяч до 204 тисяч гривень, збільшення штрафів за порушення законодавства про мобілізацію, передають Патріоти України.

Наразі в соцмережах українці почали бурхливо обговорювати те, а чи не забере держава житло в разі несплати такого штрафа, пише ТСН.ua з посиланням на адвоката Миколу Максимова, який знається в тому числі і в питаннях мобілізації.

«Арештувати майно можуть, навіть якщо штраф є меншим, — каже Микола Максимов. — Навіть 10 гривень недоплаченого штрафу або окремого маленького штрафа достатньо для того, щоб накласти арешт на будь-яке майно», — зназначив він.

До цього адвокат додав: «Якщо сума штрафу буде понад 160 тисяч грн, то цього буде достатньо для того, щоб звертатись зі стягненням на єдине майно громадянина. На житло, на транспортний засіб. У разі необхідності, у разі того, що під час виконавчого провадження не буде досягнуто якогось компромісу, то таке майно може бути виставлено на публічні торги».

За словами Миколи Максимова, наприклад, в разі блокування банківської картки боржника, вона може блокуватись тільки на зняття, а не на надходження на неї грошей.

«Треба ще не забувати про те, що, якщо, наприклад, штраф буде у розмірі 170 тисяч грн, то буде ще виконавчий збір у розмірі 10%. Ц еще плюс 17 тисяч грн. А ще будуть витрати виконавчого провадження», — каже адвокат Максимов.

Втім, за його даними, штраф можно буде оскаржити.

«Наприклад, у патрульної поліції є досвід складання протоколів про адміністративні правопорушення. У працівників ТЦК такого досвіду немає. Я впевнений, що як тільки піде цей величезний вал штрафів, то буде величезна кількість помилок. Я впевнений, що певний шанс буде у кожного скасувати штраф», — каже адвокат.

Крім цього, адвокат додає, що наявні грошові кошти на арештованих рахунках можуть списати як всі, так і частину.

«Якщо буде йтись про цивільну людину, то можуть арештувати все, що є на банківській картці. Буде стягнуто для погашення боргу. Інша ситуація — якщо людина систематично отримує заробітну плату. В такому випадку виконавець не може забирати все, а тільки біля 20%. Але якщо у людини на картці є, наприклад, 120 тис грн, а її оштрафували на 170 тис грн, то спишуть всі наявні кошти, а потім кожного місяця виконавець буде списувати до 20%. В разі, якщо людина повідомить, що отримує заробітну плату», — уточнив Микола Максимов.

Нагадаємо, після набрання чинности ново

Новий закон про мобілізацію: У Міноборони розповіли, що чекає на "обмежено придатних"

вівторок, 21 травень 2024, 0:30

Речник Міністерства оборони України, старший лейтенант Дмитро Лазуткін пояснив, що чекає на "обмежено придатних" після 18 травня - коли новий закон про мобілізацію вступив в силу. Про це він розповів в інформаційному дайджесті МОУ на Youtube-каналі. ...

Не всі та не у кожного: У кого й чому можуть забрати авто на потреби ЗСУ

вівторок, 21 травень 2024, 0:22

Згідно зі змінами, які запроваджуються новим законом про мобілізацію, тепер в Україні можуть безоплатно вилучати автомобілі в українців на потреби Збройних сил із матеріальним відшкодуванням після демобілізації. Однак забиратимуть авто не в усіх і за п...