Знайдуть управу? Як стягуватимуть штрафи ТЦК із чоловіків, які не мають доходів і майна

Військовозобов'язані громадяни, які не оновили дані у ТЦК про місце свого проживання, номер телефону та електронну адресу, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Їм загрожує штраф від 17 000 до 25 500 гривень, передають Патріоти України.

РБК-Україна розпитало юриста Дмитра Франчука про те, як стягуватимуть штраф із чоловіків, які не працюють і не мають майна.

Як стягуватимуть штрафи ТЦК з чоловіків, які не мають грошей і роботи

За словами юриста, якщо людина офіційно не працевлаштована, то у цьому випадку може бути наступний алгоритм стягнення штрафів:

  • ТЦК та СП, ймовірно, спочатку спробують стягнути штраф з банківського рахунку військовозобов'язаного, якщо такий у нього є
  • якщо на рахунку немає коштів, ТЦК та СП може звернутися до суду з позовом про стягнення штрафу з майна військовозобов'язаного
  • однак, якщо у військовозобов'язаного дійсно немає майна, з якого можна стягнути штраф, його, ймовірно, не зможуть притягти до відповідальності

Які є механізми для примусового стягнення штрафів

В Україні стягнення штрафів з осіб, які не мають грошей і офіційно не працюють, може здійснюватися кількома способами. Нижче наводимо механізми для примусового стягнення.

"Примусове виконання - виконавча служба може накладати арешт на майно боржника, включаючи транспортні засоби, нерухомість та інші цінності. Якщо боржник не має майна, яке можна арештувати, виконавча служба може вжити інших заходів", - пояснює Франчук.

Арешт банківських рахунків - якщо у боржника є банківські рахунки, на них може бути накладено арешт, і кошти з них можуть бути стягнуті на користь держави.

Обмеження прав - за певних умов виконавча служба може обмежити деякі права боржника, наприклад, право на виїзд за кордон.

"Соціальні виплати - якщо боржник отримує соціальні виплати, виконавча служба може накласти на них стягнення. Проте є певні види соціальних виплат, які не можуть бути арештовані, такі як допомога на дітей, пенсії за віком та інші виплати, передбачені законодавством", - каже юрист.

Громадські роботи - якщо боржник не має можливості сплатити штраф, суд може призначити громадські роботи як альтернативу грошовому штрафу.

"Ці механізми забезпечують певний рівень виконання рішень суду й інших органів, навіть якщо боржник не має офіційного доходу чи власності", - наголошує Франчук.

Людей налякав звук вибуху: У Києві сталась пожежа у супермаркеті "Сільпо"

п’ятниця, 19 липень 2024, 0:30

У Дарницькому районі сталась пожежа в приміщенні супермаркету. Про це 18 липня повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації (КМДА), зазначають Патріоти України. "Всі аварійно-рятувальні служби та «швидка» на місці, проводиться евакуа...

"Я дуже боялася... Я дуже рада, така горда!": Лайма Вайкуле розповіла, чому заспівала українською мовою (відео)

четвер, 18 липень 2024, 23:15

Латвійська співачка Лайма Вайкуле, яка з юності будувала кар'єру в Москві, але послідовно з 2014 року засуджувала російську агресію проти України і відмітила всі пропозиції та чималі гонорари з'їздити в окупований Крим. Цьогоріч готується заспівати укр...