"Знак надії" не задався: Ілюстратор з Донецька відмовився отримувати премію імені Ремарка разом з російською письменницею, розцінивши таке поєднання як провокацію

Український ілюстратор Сергій Майдуков відмовився отримувати престижну нагороду імені Ремарка разом з російською письменницею. Як сприйняли його позицію на Заході – DW зібрала думки та реакції.

Починаючи з 1991 року, щодва роки німецьке місто Оснабрюк присуджує Премію миру імені письменника Еріха Марії Ремарка (Erich-Maria-Remarque). Відомий літератор і автор антивоєнного роману “На Західному фронті без змін” народився у цьому місті, розташованому недалеко, у якихось 45 кілометрах, від вестфальського Мюнстера, який також міцно асоціюється зі справою миру. Адже саме у цих двох містах у XVII столітті був укладений Вестфальський мир, що припинив Тридцятирічну війну в Європі.

У минулому лауреатом цієї премії ставав, зокрема, український письменник Юрій Андрухович. Цьогоріч премію миру імені Еріха Марії Ремарка отримає російська письменниця Людмила Уліцька, яка з березня 2022 року живе в еміграції у Берліні. Спеціальну ж нагороду присудили українському художнику та ілюстратору Сергію Майдукову.

В оргкомітеті хотіли, “щоб цьогорічна премія миру була зрозуміла як знак надії: логіка війни не повинна мати останнє слово”, – пояснила голова журі премії і очільниця університету Оснабрюка Сюзанне Менцель-Рідль (Susanne Menzel-Riedl).

Втім, Майдуков відмовився її отримувати разом з Уліцькою. “Поки що в моєму житті достатньо російської присутності”, – пояснив він своє рішення.

З початком війни Росії проти України ілюстрації уродженця Донецька Майдукова, які передають атмосферу воєнного життя українських міст, друкували провідні видання по всьому світу, зокрема німецький журнал Zeit Magazin, а також The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal тощо. Як волонтер він побував в Ірпені, Бучі та інших деокупованих містах і бачив зблизька усі жахи наслідків російського вторгнення.

В інтерв’ю DW Сергій Майдуков зазначив, що досі емоційно складно переносить інформаційну хвилю, що здійснялася навколо премії. “Хочеться, аби це зникло і мені було спокійно”, – сказав він, гостро розкритикувавши водночас саму затію організаторів зводити українських та російських митців під одним дахом.

Сума здивує! На яку пенсію можуть розраховувати українці із зарплатою 15 тис.

неділя, 12 травень 2024, 7:15

Українці із зарплатою в 15 тис. грн та з 35 роками стажу можуть розраховувати на пенсію, розмір якої становить лише 4 228,2 грн. Про це йдеться у публікації OBOZ.UA. Згідно з останніми даними ПФУ, середня зарплата в Україні становить 16 836 грн. Співв...

Стартова ціна здивує: "Укрпошта" заявила, що буде продавати на аукціонах забуті посилки

неділя, 12 травень 2024, 6:58

"Укрпошта" заявила, що буде продавати посилки, які не забрали за шість місяців. Продаж буде відбуватись на аукціоні. К омпанії зазначили, що так роблять великі міжнародні поштові оператори. Початкова ціна лоту становитиме 10 грн. . "Поштові відправленн...