Знахідка вражає! Археологи показали давній скарб вікінгів, який лежав недоторканим тисячу років (фото)

Дослідники з Національного музею Шотландії (NMS) вивчають скарб епохи вікінгів, який знайшли в 2014 році. Про це повідомляє Daily Mail, передають Патріоти України.

Галлоуейскій скарб, як його назвали, знайшли археологи ще шість років тому. Виявили його за допомогою металошукача в полі в Дамфріс і Галлоуей.

Серед знайденого понад 100 предметів, датованих 10 століттям. Вчені почали аналізувати скарби. Зокрема, це золото, срібло, кришталь і дорогоцінні камені, а також рідкісні вцілілі тканини, включаючи шерсть, льон і самі ранні зразки шотландського шовку. Це все лежало в землі недоторканим протягом 1000 років.

Скарб був закопаний близько 900 р. н.е. і включає золоту шпильку у формі птаха, емальований християнський хрест, прикрашену чашку, привезену з Європи або Західної Азії і більш ранні зразки шовку в країні.

"Скарб Галловей кидає виклик цій точці зору і дає рідкісну можливість задати більш детальні питання про те, як і чому люди збирали скарби в епоху вікінгів. Ми вже багато чого дізналися завдяки роботам по консервації, і люди зможуть побачити це на виставці", - сказав Мартін Голдберг, головний зберігач середньовічної археології та історії, і додав, що виставка відбудеться в Національному музеї Шотландії в Единбурзі з 19 лютого по 9 травня.

Можливо, скарб Галловей міг бути депонований людьми, які вважали себе частиною англомовного світу і могли бути місцевими жителями.

Галловей був частиною англосаксонської Нортумбрії з початку 8 століття і згадувався як "саксонське узбережжя" в ірландських хроніках ще в 10 столітті.

Одним з найцікавіших предметів в скарбі є срібний англосаксонський хрест. На кожній з чотирьох сторін хреста розташовані символи чотирьох євангелістів, які написали Євангелія Нового Завіту: Святого Матвія, Марка (Лева), Луки (Корови) і Іоанна (Орла).

"Багато предметів обгорнуті тканиною, включаючи більш ранні зразки шотландського шовку, які могли пройти тисячі миль, щоб дістатися до Шотландії", - говорять вчені.

Ці види обгорток рідко коли-небудь виживають і самі по собі є археологічними скарбами.

Археологи, оглядаючи предмети, розшифрували вигравірувані на них руни. У минулому році вчені заявили, що скарб, можливо, належав людині по імені Егберт після того, як на одному з нарукавників було виявлено ім'я "Екгбеорхт", яке перекладається як сучасне ім'я Егберт, поширене в англосаксонському суспільстві.

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...