Знахідка вражає! Археологи виявили в висіченій у скелі гробниці шолом воїна, якому 2 тис. років (фото)

Археологи Загребського університету виявили в висіченій у скелі гробниці на схилі гори в південній Далмації (Хорватія) давньогрецький військовий шолом, якому 2 тис. років. Про це повідомляє Daily Mail, передають Патріоти України.

За словами вчених, у гробниці міг бути похований воїн давньогрецької армії, якому і належав іллірійський шолом. Такі шоломи використовувалися давньогрецькими етрусками і скіфами, а потім іллірійцями, отримавши свою широко відому назву.

Цей тип шолома також став популярним в Італії, де його виготовляли зі слонової кістки. Його припинили використовувати на більшій частині території Греції на початку 5 століття до нашої ери, в Іллірії - до 4 століття до нашої ери.

Крім шолома, який використовувався під час греко-перських воєн, команда вчених знайшла ряд похоронного приладдя - особистих речей, похованих разом з мертвими.

У гробниці було близько п'ятнадцяти бронзових і срібних фібул (металевих застібок), десять голок або шпильок, кілька спіральних бронзових прикрас, а також кілька сотень скляних і бурштинових намистин, які колись були частиною намиста, горщики.

Відсутність екіпажу дало змогу оптимізувати геометрію Manta Ray: У США завершили тестування підводного безпілотника для довготривалих місій (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 3:25

Прототип безпілотного підводного апарату Manta Ray завершив випробування у воді біля узбережжя Південної Каліфорнії в лютому і березні 2024 року. Про це повідомляється на сайті DARPA. . Випробування продемонстрували гідродинамічні характеристики в мор...

У Москві палає і валиться завод, під руїнами можуть бути люди (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 1:45

У Москві масштабна пожежа охопила завод із виробництва штучного каменю. . Горять три поверхи. Площа займання становить 2500 м², повністю обвалився дах будівлі, повідомляють росЗМІ. Надзвичайній ситуації надано другий ранг складності. . Для гасіння по...