Знахідці майже дві тисячі років: На Полтавщині під час будівництва дороги знайшли унікальний містичний артефакт (фото)

Напередодні будівництва траси Н-31 у Полтавській області археологи, досліджуючи територію, виявили унікальний артефакт – підвіску у вигляді жука-скарабея, виготовлену майже дві тисячі років тому за сарматських часів. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на прес-службу "Укравтодору".

Уточнюється, що підвіску виявили співробітники науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба" під час археологічних досліджень поблизу с. Підгора на Полтавщині. Їх проводять перед будівництвом дороги Н-31 "Дніпро – Решетилівка".

"Артефакт, який пролежав майже 2 тисячі років у землі, вражає досконалістю. Це перша такого типу знахідка сарматської доби", – наголосили у прес-службі. Зазначається, що підвіска виготовлена з темно-синього єгипетського фаянсу та була частиною намиста зі скляними прожилками.

"Як свідчать старі карти, у 18-19 ст. на місці будованої автомагістралі проходив шлях із постоялими дворами, млинами та корчмами. Це підтверджується численними знахідками артефактів цього періоду. Археологи знаходять там і набагато давніші пам'ятки, котрі стосуються навіть бронзової доби", – розповіли в "Укравтодорі".

Відомо, що скарабей у релігії давнього Єгипту символізував бога сонця Хепрі. Амулети у вигляді скарабеїв не тільки носили за життя – їх клали у могилу для супроводу особи у потойбіччя, що символізувало відродження життя. Найчастіше вони трапляються в дитячих та жіночих похованнях.

Довідка: Траса Н-31 "Дніпро – Решетилівка" будується в Полтавській та Дніпропетровській областях. Вона сполучатиме Дніпро з Києвом. Завершити її будівництво планують у 2021 році до 30 річниці Незалежності України.

Сумнівний крок: Експерт пояснив, які обмеження чекають на українців призовного віку за кордоном і як їм діяти

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:50

Чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, для будь-якої взаємодії з державними органами тепер мають повертатися до України. За кордоном наразі недоступні будь-які консульські послуги, окрім видачі документа для повернення. З точки зору пра...

"Не терпіла зухвальства і зайвого пафосу": На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:22

Дівчина пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці. . За словами Крапивенка, коли Пушкарчук взяли в команду "Тижня", вона зросла від новинаря до повноцінної культурно...