Знамениту Олександрівську лікарню Києва дерусифікували. Нова назва апелює до часів Хрещення Русі

Імператорам тут не місце: Олександрівську лікарню переназвали на честь митрополита Михаїла, який разом з Володимиром охрестив Русь

Центральну міську клінічну лікарню міста Києва, яку ще називали «Олександрівською лікарнею» перейменували на Свято-Михайлівську. Тепер велика медична установа присвячена митрополиту Михаїлу І, який служив у столиці Русі у Х столітті.

Лікарню поруч з Левашовою горою побудували у 1875 році. Проте жодного відношення до російського імператора Олександра ІІІ вона не мала. Будували її на кошти, зібрані городянами, а також на пожертвування київських купців. З кінця 80-х років XIX століття установа базою медичного факультету Київського університету Святого Володимира. На території лікарні на кошти відомого київського мецената Михайла Дегтярьова була зведена православна Свято-Михайлівська церква, яку освятили у червні 1895 року. В 1901 році до церкви добудували дзвіницю.

Згодом комуністичним лідерам не сподобалася церква і на Великдень у 1930 році комсомольці майже повністю зруйнували храм після того, як її майно було розграбоване.

Стара Свято-Михайлівська церква на початку ХХ століття.

Відбудували храм за часів незалежної України. Спочатку віруючі УПЦ КП приходили молитися у трапезну, яка чудом вціліла, а згодом, у 1998 році на його території провели розкопки після яких побудували нову церкву. Під час розкопок знайшли багато церковних святинь: лампади, металевий хрест, віконні ґрати та інше. В лівій прибудові відкопали сходи, які через три дні праці привели до усипальниці Михайла Дегтярьова. Усипальниця збереглася в первозданному вигляді.

Так виглядає сучасна церква з Архангелом Михаїлом, покровителем Києва.

Михаїл І був митрополитом Київським у 988-992 роках. Саме він за правління князя Володимира охрестив Київську Русь. Про нього згадується в так званому «Церковному статуті Володимира», пам’ятці XII–XIII століття.

Нетлінні мощі митрополита Київського Михаїла деякий час перебували в печерах Києво-Печерської лаври, а потім були перенесені у Велику Печерську церкву – Свято-Успенський собор.

У 988 році, незабаром після свого хрещення, святий Володимир закликав з Корсуні (нині Херсонес) грецьких священнослужителів для поширення на Русі православної віри. Серед них прибув до Києва і святитель Михаїл, він привіз святі ікони і богослужбові книги, церковне начиння, святі мощі угодників Божих. За декілька років служіння митрополита Київського в містах і селах було побудовано велику кількість храмів і засновано декілька монастирів. Літопис оповідає, що у ці роки «віра православна розквітла і засяяла, як сонце». Одна з головних турбот святого князя Володимира і святителя Михаїла полягала у влаштуванні шкіл. В тому ж літописі говориться, як вони «почали у батьків і матерів брати молодих людей і віддавати в училище вчитися грамоті».

Пам’ять святителя Михаїла святкується також 30 вересня, в день перенесення його мощей до Свято-Успенського собору, а також та 15 червня.


Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...