Знімався з Філатовим, Миколайчуком, Поліщук: Через коронавірус помер видатний український актор Ярослав Гаврилюк

Золоті часи кінематографічної слави театрального актора прийшовся на 1970-80-ті

Помер Ярослав Гаврилюк / Фото Молодий театр

У Києві не стало відомого актора театру і кіно та заслуженого артиста України Ярослава Гаврилюка. Артист не дожив кількох місяців до 70 років, зазначають Патріоти України.

Про втрату видатного українського артиста сповістив журналіст Олег Вергеліс, посилаючись на джерела Спілки кінематографістів України. Причиною смерті Ярослава Дмитровича Гаврилюка стала тривала хвороба та коронавірус.

Олег Вергеліс поділився, що спочатку не вірив новині, адже актор був надзвичайно талановитим та успішним. Він висловив співчуття рідним, близьким і колегам Ярослава Гаврилюка.

"Джерела в Спілці кінематографістів України щойно повідомили мені, що після тривалої хвороби пішов з життя відомий український актор театру і кіно, народний артист України Ярослав Дмитрович Гаврилюк… Корона… Я тричі перепитав:мовляв, це ж, мабуть, неправда чи якась помилка... 29 жовтня 2021 року Гаврилюк міг би святкувати своє 70-річчя у якійсь новій виставі рідного театру", – написав Олег Вергеліс.

Що відомо про Ярослава Гаврилюка

Ярослав Гаврилюк народився 29 жовтня 1951 року у Львові – він кілька місяців не дожив до ювілею, свого 70-річчя. Він навчався у Київському державному інституті театрального мистецтва імені Карпенка-Карого.

Перші роки після закінчення інституту Ярослав Гаврилюк працював у Львівському театрі юного глядача, а в 1979 році його зарахували до списку 26 акторів, які заснували першу трупу Молодого театру в Києві. У 1982 році актор одним з перших у трупі отримав звання Заслуженого артиста України.

Ярослав Гаврилюк / Фото Молодий театрГаврилюк до останніх днів життя працював на сцені Молодого театру. Він майстерно володів акторською технікою. Зіграв більше як 25 гучних ролей, з яких найвизначніші:

  • "Піти та не повернутися" – Антон Петряков;
  • "За двома зайцями" – Голохвастий;
  • "Записки божевільного" – Поприщін;
  • "Пригвождені" – Вовчанський;
  • "Марат-Сад" – Маркіз де Сад;
  • "Пригоди Аліси в Країні чудес" – Божевільний Заєць.

Ярослав Гаврилюк відомий також ролями в кіно: "Вавилон XX", "Під сузір'ям близнюків", "Така пізня, тепла осінь", "Казки старого чарівника", "Годинникар і курка", "Гріх", "Поет і княжна", "Ангел смерті", "Зелена кофта" та багато інших.

Кадр з фільму "Вавилон XX" Івана Миколайчука, 1979

Актор отримав безліч нагород упродовж кар'єри:

  • У 1981 році – володар премії в номінації "За кращу чоловічу роль" у фільмі "Дударики" на Міжнародному фестивалі "Молодість";
  • Диплом за найкращу роль у фільмі "Приблуда";
  • 2016 – Відзнака Президента України – ювілейна медаль "25 років незалежності України".

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...

Оце так: На Одещині прикордонник втік до Молдови у той час, коли його брат воює на фронті

вівторок, 23 квітень 2024, 10:27

На Одещині прикордонник під час патрулювання вирішив втекти до Молдови у той час, коли його брат боронить Україну на фронті. Про це повідомили у соцмережах, передають Патріоти України. Інцидент нібито трапився у селі Серпневе колишнього Тарутинського ...