Золото скіфів, греків та римлян, зброя вікінгів та сотні інших предметів: У Києві пройде виставка українських скарбів, врятованих Естонією з лап контрабандистів

У Національному музеї історії України 18 липня відкриється виставка "Від моря до моря. Merest mereni". На ній покажуть майже 300 археологічних скарбів, врятованих естонськими правоохоронцями, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбу Мінкульту.

Так на виставці вперше в Києві покажуть славнозвісний меч вікінга — унікальний археологічний артефакт X-XI століть, який Естонія повернула Україні ще у 2016 році. Його знайшли "чорні" археологи та намагалися контрабандою вивезти через Естонію для продажу у Центральній Європі.

Також покажуть 274 археологічні предмети, які повернули в Україну з Естонії у травні цього року. Це знахідки, які охоплюють тисячу років української нашої історії: золоті та срібні прикраси скіфського та римського часів, середньовічні артефакти (оздоблення упряжі хазарських вершників, монети візантійських імператорів і північноєвропейських королів тощо).

У Мінкульті кажуть, що усі ці скарби є музейними експонатами "надзвичайно високого рівня". А монета короля Норвегії та Данії Маґнуса I Доброго, який у 1028–1035 роках виховувався при дворі Ярослава Мудрого та був усиновлений ним, не має аналогів у музейних зібраннях України.


Частина експозиції розповідатиме про культурні зв'язки між українцями й естонцями через літературу. Адже останніми роками стало набагато більше перекладів українських авторів естонською мовою, а естонських — українською.

Цією виставкою музей прагне віддячити естонському народу за безмежну підтримку нашої боротьби проти російських окупантів, — кажуть у Мінкульті.

"Нас відвели в іншу кімнату": Дружина оборонця "Азовсталі" розповіла про першу зустріч після двоз років надій

четвер, 18 липень 2024, 21:25

Під час останнього обміну військовополоненими, який відбувся напередодні, 17 липня, з російського полону до України повернувся нацгвардієць Ігор Горцукевич із Кривого Рогу. Його дружина Анастасія розповіла, що чекала на чоловіка протягом двох років. Пр...

Безкоштовного житла більше не буде! Угорщина змінює правила перебування українських біженців

четвер, 18 липень 2024, 21:10

З 21 серпня 2024 року Угорщина надаватиме субсидоване житло лише українським біженцям з територій, що зазнали впливу війни. Ті, хто прибув з інших регіонів, втратять право на безкоштовне житло, якщо не подадуть заяву про продовження пільги до 10 липня ...