Зовсім не для краси: Чому в СРСР у "хрущовках" стелили винятково паркет

Неодмінною частиною радянських "хрущовок" був паркет, який стелили виключно "ялинкою". Чому так робили? Виявляється, зовсім не тому, що це було красиво, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

"Хрущовками" називають п'ятиповерхові (зазвичай) панельні чи цегляні будинки, які не мають технічного поверху, сміттєпроводу та ліфта. Їх масово споруджували за часів СРСР в період між 1957 та 1985 роками, коли країною правив Микита Хрущов (за це вони і отримали свою народну назву).

Підлогу таких "хрущовок" завжди вкривав паркет, який найчастіше клали "ялинкою". При цьому про якість дерев'яного матеріалу можна було лише мріяти. Чому так?

Справа в тому, що зводили "хрущовки" масово і у дуже стислі терміни, а паркет з бюджетної деревини вважався найкращим варіантом, тому що така сировина була вкрай доступною. Найчастіше дощечки виготовлялися з виробничих відходів, лише імітуючи деревину.

Як результат, така підлога дуже швидко псувалася, а тому вже через кілька років власникам таких квартир доводилося робити ремонт.

Трішки пізніше почали класти лінолеуми, тому що виробництво такого матеріалу було менш масштабним.

Реставрація радянського паркету: чи це можливо

Хоча сьогодні зустріти в старих "хрущовках" паркет-ялинку вкрай складно, але не неможливо. Звичайно, час залишив свій відбиток на дощечках, які і так не відрізнялися особливою якістю. Однак, за бажання ситуацію ще можна врятувати.

Навіть якщо покриття перебуває у жахливому стані, його можна реставрувати. Звичайно, найкраще звернутися до фахівців, які знають, як діяти в такому разі. Як правило, реставрація старого паркету складається з таких етапів: шліфування, ремонт тих дощечок, які вже дуже зіпсувалися, покриття ремонтною смолою, шпаклювання, лакування (гелювання).

Щоправда, набагато простіше не відновлювати радянський паркет, а замінити стару підлогу на щось більш сучасне і якісне.

Джерело: ТСН.ua

"Облили мазутом двері": У Києві могли підпалити відділення "Укрпошти" через повістки ТЦК

понеділок, 28 жовтень 2024, 10:44

У Києві невідомі здійснили підпал двох відділень "Укрпошти", ймовірно, через доставку мобілізаційних повісток, які листоноші розносять від територіальних центрів комплектування (ТЦК). Про інцидент повідомив у своєму дописі в Facebook письменник Андрій ...

Родичі кажуть, що його побили: У лікарні Рівного чоловік помер через 7 днів після мобілізації

понеділок, 28 жовтень 2024, 10:30

22 жовтня 2024 року у лікарні в Рівному помер Юрій Процик, якого 16 жовтня мобілізували. Рідні підозрюють, що його побили, що й могло стати причиною смерті. Про це повідомила у фейсбуці родичка померлого Марія Процик, передають Патріоти України. За її ...