Зовсім не така, як легендарну воїтельку та святу покровительку Франції зображали: Історики реконструювали обличчя Жанни д'Арк (відео)

Як відомо, легендарна воїтелька, національною героїнею Франції, яка билася у вирішальній Ланкастерській фазі Столітньої війни прожила коротке але надзвичайно дивовижне диття. У 17 років проста селянська дівчина надихнула та очолила армію, щоб звільнити Францію від англійського панування і уможливила коронацію спадкоємця престолу Карла, в повноцінного короля. Як насправді виглядала Орлеанська діва Жанна д'Арк - ніхто не знає, бо її зображення збереглися тільки художні, частково вигадані. Як насправді могла виглядати Жанна д'Арк, розповідає проєкт Royalty Now.

Професійна дизайнер Бекка Сеговія, яка має 10-річний досвід і вже відтворила обличчя таких відомих історичних постатей, як Тутанхамон, Авраам Лінкольн, Клеопатра, взялася тепер за дослідження по зовнішності Жанни д'Арк, відомої як Орлеанська діва.

Дизайнер провела глибокий аналіз історичних записів, щоб відтворити вигляд видатної воїтельки. Згідно з її дослідженнями, за життя Жанни був створений лише один портрет - але навіть він був ескізом від французького державного діяча, який особисто не був навіть знайомий з Орлеанською дівою.

Є також голова статуї з церкви в Орлеані, датована 15 сторіччям. Враховуючи асоціацію Жанни з містом і жіночу зовнішність, багато років історики вважали, що це було її зображення. Одна в останні роки з'явилися сумніви й деякі дослідники вважають, що ця голова - від статуї Святого Георгія.

Різноманітні відтворення зовнішності Жанни д'Арк (фото: Вікіпедія)

Однак, завдяки збереженим листам та описам, ми зараз можемо отримати уявлення про її зовнішність.

Жанна д'Арк мала невисокий зріст - приблизно 157 сантиметрів. Вона мала коротке темне волосся з чубчиком. Очі описували, як великі, темні та виразні, а шкіра була засмаглою від частого перебування на сонці. Існували також згадки про інші особливості, зокрема про маленьку червонувату пляму біля її вуха.

Персіваль де Буленвільє написав довгу розповідь про Жанну своєму королю Карлу VII. Він сказав:

"Служниця надзвичайно витончена, і у своїй розмові демонструє дивовижний глузд. Її голос має жіночу чарівність; вона мало їсть, і насолоджується красивими кіньми та обладунками, і дуже захоплюється озброєними та благородними людьми; Вона вільно ллє сльози, її обличчя веселе, і вона має велику працездатність. Вона так витривало поводилася зі зброєю та тримала її, що вона залишалася шість днів і ночей у повному озброєнні".

На основі всіх деталей, листів та описів, Бекка Сеговія відтворила обличчя Жанни. І воно відрізняється від того, як її зображали у літературі чи мистецтві.

Як насправді могла виглядати Жанна д'Арк (фото: royaltynowstudios)

Орлеанська діва стверджувала, що мала божественні видіння, які направляли її до перемог на полі бою. 1430 року вона була схоплена французькими дворянами, союзниками англійців.

Далі її передали до суду, де висунули сфабриковане звинувачення та засудили до смерті. Жанна д'Арк була спалена живцем у Руані 1431 року за "єресь, відьомство та ходіння в чоловічому одязі". На той момент їй було всього 19 років.

1456 року суд інквізиції, уповноважений папою Калікстом III, розглянув справу Жанни та розвінчав звинувачення проти неї. Її визнали невинною та оголосили мученицею.

1803 року Наполеон Бонапарт оголосив її національним символом Франції. 1920 року вона була канонізована як одна з 9 святих покровителів Франції.

На Україну насувається холодний атмосферний фронт: Діденко виступила з попередженням

вівторок, 18 червень 2024, 14:55

У середу, 19 червня, в Україні очікується спекотна погода, однак вже у четвер, 20 червня, до країни прийде холодний атмосферний фронт, тож у деяких областях "посвіжішає". Про це повідомила синоптикиня Наталка Діденко. Вона розповіла, що 19 червня в Укр...

Для водіїв в Україні запровадять страхування, як у ЄС: Зеленський підписав закон

вівторок, 18 червень 2024, 14:30

В Україні змінять правила обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (автострахування, автоцивілка). Зокрема, страхові суми поступово зростуть до європейського рівня (1 млн грн на одного потерпі...