Зробили щелепу... з ребра пацієнта: У Чернівцях лікарі провели унікальну операцію і розповіли подробиці

У Чернівцях провели унікальну реконструктивно-відновлювану пластичну операцію. Лікарі зробили пацієнту нову щелепу з його ж ребра. Про це інформує пресслужба ОКНП "Чернівецької обласної клінічної лікарні", передають Патріоти України.

У чоловіка через травму повністю зникла передня частина нижньої щелепи. Тому до справи взялися хірурги-стоматологи і торакальні хірурги. Оперативне втручання відбулося у два етапи: вилучення ребра і встановлення змодельованого з нього імпланту на місце нижньої щелепи. Таку процедуру називають трансплантацією кісткового елемента.

"Спершу торакальні хірурги - начальник підрозділу торакальної хірургії Василь Яцків та лікар-хірург Сергій Фрімет - вилучили у пацієнта ребро. Опісля хірург-стоматолог підрозділу хірургічної стоматології Микола Токар змоделював з нього імплант потрібного розміру і форми й встановив його на місці відсутньої ментальної ділянки нижньої щелепи, зафіксувавши спеціальною пластиною та гвинтами", - йдеться в повідомленні.

Найбільш оптимальним для імплантації лікарі визначили саме ребро, адже воно найбільше підходило за формою та структурою, до того ж їм був потрібен фрагмент кістки не менше 7 сантиметрів. Також резекція ребра дозволяє мінімізувати травматичні наслідки для організму пацієнта.

"Було проведено КТ з контрастуванням і разом з лікуючим лікарем визначено найбільш підходяще ребро для вилучення. Так, для моделювання нової щелепи у пацієнта забрали п’яте ребро зліва. Провели піднадкісну резекцію, завдяки чому зберегли судинний і нервовий пучки. З часом частково кісткова тканина у місці резекції навіть відновиться", - розповіли в лікарні.

Уже невдовзі після операції пацієнт був на ногах. Коли чоловік звикне до імплантованої кістки, можна буде змоделювати край альвеолярного паростка, зробити пластику пародонти, встановити зубні імпланти й навіть повністю відновити зубний ряд, каже хірург-стоматолог Микола Токар.

Така операція складна через великий ризик крововтрати. Лікарям доводилося працювати у ділянці лицевого нерва. Вони намагалися зробити все, аби в пацієнта не було потім проблем із рухливістю язика, щоб він міг розмовляти і їсти, як раніше. У підсумку негативних наслідків вдалося уникнути, чоловік почувається добре.

Генеральний директор лікарні Дмитро Домбровський наголосив, що операція такого високого рівня майстерності в закладі зроблена вперше. Це оперативне втручання допоможе не тільки відновити функцію нижньої щелепи, а й дозволить досягти чималого естетичного ефекту для пацієнта, зазначив фахівець.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...