Звіти підпілля і бофони: На заході України в лісі знайшли невідомий архів УПА (фото)

Один з архівів, який добре зберігся, оприлюднять на сайті Електронних архівів Українського визвольного руху після реставрації.

На заході України в лісі виявили невідомий історикам архів Української повстанської армії (УПА). Про це повідомляє колишній голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у Facebook, передають Патріоти України.

У Стратинських лісах на Івано-Франківщині знайшли закопаний у землі старий бідон для молока і металевий ящик. У таких предметах підпільники УПА зберігали свої документи. Знайдений архів датується 1945-1946 роками. В основному це звіти підпілля ОУН і підрозділів УПА з Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей. Вони діяли на території Військового округу (ВО) УПА «Буг», «Лисоня», «Говерла» та на території Закерзоння (нині територія Польщі).

В’ятрович зазначив, що серед документів вперше виявили п’ять звітів по ТБ-23 «Магура», який належав до Військового округу-4 «Говерла», групи УПА-Захід, і низку хронік з ВО «Лисоня». Також знайдено близько десятка невідомих досі типів підпільних грошей і векселів.

Ще частина знайдених документів присвячена темі виборів у парламент УРСР 1946 року, які проводилися радянською владою з метою окупувати Західну Україну. УПА хотіла зірвати вибори.

Член Вченої ради Центру досліджень визвольного руху Руслан Забілий назвав архів надзвичайним історичним джерелом.

«У декількох сотнях документів зібрана історія українського визвольного руху за два роки. Для нас очевидно, що архів призначався для інформування лідерів ОУН і головного командування УПА. Втім, встановити, чи працювали з ним члени ОУН поки немає можливості, але ми вперше виявили криптоніми підпільної пошти «АА» і «612». Хто це – думаю, з’ясуємо згодом», – зазначив Забілий.

Очікується, що один з архівів, який добре зберігся, оприлюднять на сайті Електронних архівів Українського визвольного руху після реставрації. Інші документи реставрації не підлягають.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...