Зводить смертність до нуля: Нідерландські вчені розповіли, який вітамін може допомогти в лікуванні коронавірусу

Роб Янссен, який працює над дослідженням, в світлі первинних результатів закликав збільшити вживання вітаміну К в розумних дозах.

Учені з Нідерландів встановили зв’язок між дефіцитом вітаміну К і смертністю від COVID-19, повідомляють Патріоти України.

Як пише The Guardian, лікарі з міста Неймеген виявили, що пацієнти, які померли або надійшли в реанімацію з COVID-19, відчували дефіцит вітаміну К, що міститься в шпинаті, яйцях, твердих сирах і сирах з блакитною пліснявою.

COVID-19 викликає підвищене згортання крові і пошкоджує еластичні волокна в легенях. Вітамін К бере безпосередню участь у виробленні білків, які регулюють згортання крові і можуть захистити від легеневих хвороб.

Нідерландські вчені наразі шукають фінансування для проведення клінічного дослідження. Однак Роб Янссен, який працює над дослідженням, в світлі первинних результатів закликав збільшити вживання вітаміну К в розумних дозах, за винятком тих, хто приймає препарати-антикоагулянти. «Моя порада - приймати вітамін К. Навіть якщо він не допомагає при важкому перебігу COVID-19, він корисний для ваших кровоносних судин, кісток і, ймовірно, також для легень», - заявив він.

За словами Янссена, вітамін К1 є в шпинаті, броколі, зелені, чорниці, всіх видах фруктів і овочів. К2 краще засвоюється організмом, він міститься в голландських та французьких сирах. Вчений також навів приклад Японії, де в регіонах з високим споживанням натто, традиційної японської страви з соєвих бобів з високим вмістом вітаміну К, ніхто не помер від коронавірусу.

«У Лондоні я працював з японською вченою, і вона сказала, що в регіонах Японії, де багато вживають натто, немає жодної людини, яка б померла від COVID-19», - сказав він. У дослідженні, проведеному в співробітництві з Інститутом серцево-судинних досліджень Маастрихта, взяли участь 134 пацієнти з COVID-19, госпіталізованих в період з 12 березня по 11 квітня, поряд з контрольною групою з 184 пацієнтів відповідного віку.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...