Зима буде без тепла та води? Як мешканцям багатоквартирних будинків підготуватись до відключень світла

Для підготовки багатоквартирних будинків до зими без світла важливо забезпечити резервне живлення для насосів і ліфтів, а також розглянути можливість встановлення батарей з інверторами у квартирах. Це дасть змогу підтримувати подачу води та тепла, а також уникнути ізоляції мешканців верхніх поверхів під час відключень електроенергії, передають Патріоти України.

Про це розповів директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі "Еспресо". З настанням зими багатоквартирні будинки стикаються з серйозними викликами, особливо в умовах можливих перебоїв з електропостачанням.

Забезпечення роботи насосів

Насамперед необхідно забезпечити безперебійну роботу насосів. Насоси відповідають за постачання води та опалення в будинок. У разі відключення електроенергії без резервного живлення насоси не зможуть функціонувати, що призведе до припинення подачі води та тепла. Як варіант, можна використовувати генератори або батареї, але це потребує додаткових витрат на паливо.

За словами Олександра Харченка, альтернативою можуть бути газові генератори. Проте не у всіх будинках є підключення до газової мережі, що може стати перешкодою для їх використання. Важливо заздалегідь оцінити можливості та вибрати найефективніше рішення для конкретного будинку.

Подача живлення для ліфтів

Ліфти повинні працювати навіть в умовах відключень світла, особливо в будинках з понад 20 поверхами. За словами експерта, це питання є критичним для мешканців верхніх поверхів, зокрема літніх людей, які можуть опинитися в ізоляції без ліфта. Для вирішення цієї проблеми необхідно забезпечити резервне живлення для ліфтів.

Встановлення батарей у квартири

Для забезпечення мінімальних потреб у електроенергії можна встановити батареї з інверторами у квартирах. Це рішення, яке вже стало популярним у світі, дозволяє накопичувати електроенергію під час її наявності в мережі та використовувати під час відключень. Такі системи можуть мати різний ціновий діапазон, що робить їх доступними для більшості мешканців.

Зокрема, встановлення батареї для забезпечення мінімальних потреб може коштувати від 25 до 27 тисяч гривень. Якщо мешканці планують використовувати всі електроприлади без обмежень, то витрати можуть сягнути від 100 до 120 тисяч гривень. "Якщо до всього цього у вашому будинку працюватимуть насоси, то ви вже будете в достатньому комфорті та безпеці взимку", – резюмував Харченко.

На економічне бронювання від мобілізації лишилось? ВАКС присудив корупціонерам, як умову пом'якшення вироку, перерахувати ЗСУ мільйони гривень

субота, 6 липень 2024, 0:30

Вищий антикорупційний суд визнав винуватими шість людей у привласненні державного майна на суму понад 259 млн грн: вони зобов'язані відшкодувати збитки державі та перерахувати кошти на підтримку Збройних Сил України. Про це повідомляє пресслужба ВАКС. ...

Наслідки блекауту: У київській багатоповерхівці вибухнув туристичний балон. - Господиня намагалась щось приготувати, коли електроплита не працювала

субота, 6 липень 2024, 0:12

У Києві в квартирі багатоповерхівки вибухнув туристичний балон. Про це в п'ятницю, 5 липня, повідомила пресслужба ДСНС. . "В одній із квартир столичної багатоповерхівки вибухнув туристичний балон. Власниця житла дістала опіки рук. Медики оглянули жінк...