Блаттер та Платіні перетворились на ізгоїв футбольного світу: Екскерівникам ФІФА та УЄФА висунули звинувачення у шахрайстві. Подробиці

Мішель Платіні був блискучим футболістом

Колишнім керівникам ФІФА та УЄФА Зеппу Блаттеру та Мішелю Платіні висунули звинувачення у шахрайстві, повідомляють Патріоти України з посиланням на BBC.

Звинувачення проти очільників світової та європейської футбольних організацій були висунуті прокуратурою Швейцарії. Місцеві прокурори також досліджують ймовірність участі Платіні та Блаттера у корупційних схемах під час вибору Катару як господаря чемпіонату світу з футболу - саме тоді вони очолювали УЄФА та ФІФА відповідно.

Приводом для звинувачень проти ексочільників організацій став платіж, який Блаттер здійснив Платіні у 2011 році. У швейцарській прокуратурі вважають, що він завдав збиток активам ФІФА та призвів до незаконного збагачення Платіні.

Якою є позиція сторін?

Блаттер та Платіні не заперечують факт виплати, але наголошують: вона була цілком законною, а сам платіж - "плановим": Платіні у період з 1998 по 2002 рік працював радником Блаттера і вони домовилися про прибавку зарплатні ще тоді, однак виплата пройшла лише через дев'ять років після цього.

Прокурори ж звернули увагу на термін здійснення платежу (на той час Платіні вже не був радником президента ФІФА, а взагалі очолював УЄФА). Крім того, вони припускають, що платіж міг призначатися для Платіні з метою вчинення впливу на голосування делегатів від Європи під час виборів президента ФІФА, за підсумками яких відбулося переобрання Блаттера.

Крім шахрайства, Блаттера та Платіні звинувачують у розтраті коштів, зловживанням службового положення та підробці документів. Судові слухання по їхній справі мають розпочатися найближчим часом.

Що відомо

  • Саме через справу із виплатою грошей Платіні президентів ФІФА та УЄФА відсторонили від футболу в 2015 році.
  • У березні 2021-го Блаттера відсторонили на шість років та вісім місяців - через виплати премій Платіні та іншим чиновникам.
  • Зепп Блаттер перед відстороненням п'ять разів обирався на посаду президента ФІФА. Загалом він очолював організацію 17 років - з 1998-го по 2015-й.

"Серце б'ється, життя продовжується": В'ячеслав Узелков після серйозної операції на серці публічно звернувся до коханої

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:30

Колишній український боксер, а нині фітнес-тренер В'ячеслав Узелков, розповів про відновлення після операції, передають Патріоти України. У своєму фотоблогу знаменитість опублікував фото з лікарні. За словами В'ячеслава, наразі він проходить останні об...

Важка хвороба не завада: Кейт Міддлтон отримала новий королівський титул від Чарльза III

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:05

Король Великобританії Чарльз III надав принцесі Уельській Кейт Міддлтон новий королівський титул. Вона стала представником Ордену кавалерів пошани. Про це повідомляє ENews. . Цей титул Її Королівської Високості є абсолютно новим, оскільки до неї ніхт...