"Дівчинку навіть не поховали": Джамала поділилася сімейною трагедією - не можна стримати сліз

Джамала в День боротьби за права кримськотатарського народу 18 травня поділилася трагедією своєї сім'ї, яка постраждала від депортації в 1944-му році. Співачка згадала історію, яку часто згадувала її прабабуся - тоді жінку з п'ятьма маленькими дітьми відправили на товарному вагоні в Середню Азію. Про це артистка написала в зворушливому пості у своєму Instagram, передають Патріоти України.

Статистика говорить, що 183 144 тисяч кримських татар, а за татарськими джерелами - понад 400 тисяч були виселені з рідного Криму. Тоді протягом першого півтора року померло близько 46% депортованих людей. Депортація почалася 18 травня о четвертій ранку і тривала до початку червня.

"18 травня 1944. Це дуже особиста історія. Це трагедія моєї сім'ї. Моя прабабуся часто згадувала той жахливий день. Вранці її з п'ятьма маленьким дітьми на руках посадили в товарні вагони і відправили поїздом в Середню Азію. Тоді мій прадід був на війні. Їхали в жахливих умовах майже два тижні. Найменша дочка, на жаль, померла в дорозі. Дівчинку навіть не дали поховати. Радянські солдати просто забрали її", - розповіла Джамала.

За що кримських татар вигнали з рідної землі

11 травня 1944 року було прийнято таємну постанову Державного комітету оборони № 5859 "Про кримських татар". Народу пред'явили претензії в нібито масовій зраді і масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. Зараз цей називають актом гено- та етноцидом, а тоді йшлося про сотні тисяч загублених життів.

Понад 30 тисяч карателів з НКВС брало участь у тій операції. Людям на збори давалося від декількох хвилин до півгодини, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд і побутовий інвентар.

Замість кримських татар до Криму заселялися вихідці з Росії та інших республік. Більшість депортованих було направлено в Середню Азію, частину - в ГУЛАГ. Джамала народилася в депортації 27 серпня 1983 року в місті Ош Киргизької РСР в родині кримського татарина і вірменки. У 1989 році вони повернулися в Крим під Алушту, де і пройшло її дитинство.

Зірки, що не старіють: 59-річна Моніка Беллуччі у новій фотосесії захопила фоловерів ідеальною фігурою та пишним бюстом (фотофакти)

четвер, 25 квітень 2024, 9:14

Італійська акторка Моніка Беллуччі захопила кадрами з нового фотосету, де похизувалася стрункою фігурою та пишним бюстом. . Так, днями знаменитість знялася для сторінок відомого глянцю Elle. Нині ж артистка продовжує ділитися кадрами з фотосету. Зокр...

"Ти вбив і не отримав покарання?": Культовий актор Алек Болдуїн потрапив у черговий скандал через застрелену ним українку (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 6:24

Відомий актор Алек Болдуїн, якому нещодавно ще раз пред'явили звинувачення за вбивство українки Галини Гатчінс під час зйомок вестерну "Іржа", потрапив знову у скандал. Про це повідомляє видання Metro. . Виявилося, що днями у одній з кав'ярень до ньог...