"Еліта жерла" і підколювала Київ: Оксана Забужко розповіла про обід у Кремлі 2002 року

Українська письменниця Оксана Забужко поділилася спогадами про літературний обід у Кремлі, куди її запросив поет Андрій Бітов у 2002 році. Діячка культури зазначила, що досвід перебування на такому "параді розперезаного несмаку" допоміг зрозуміти справжню суть московської еліти та їхнє ставлення до нашої держави. Про це мисткиня розповіла у своєму інтерв’ю на YouTube-каналі "Це ніхто не буде дивитись", передають Патріоти України.

63-річна жінка зауважила, що переконання усіх гостей зустрічі були пронизані спільною ідеєю, що їхня країна нарешті "встає з колін". "Коли я побачила, який вигляд мали ці літературні обіди в Кремлі для московської "сметанки", як їх "приручали" всі культурні еліти та як їх це чекістське керівництво "підгодовувало", це цікавий досвід і я рада, що він у мене був. Він допоміг мені зрозуміти певні речі", – розповіла письменниця.

За словами Оксани Забужко, цей обід був цілковитою "обжираловкою", а єдиним аспектом, який пов’язував його з літературою, була організація за текстами певного автора, у її випадку – Антона Чехова. Ведучий, який відповідав за розваги присутніх на частуванні, проголошував рядок із твору митця, де згадується та чи інша страва, а наступної миті наїдок опинявся на столі: "І тут починається алаверди по залу, обмін тостами в дусі радісного і тріумфального: "Нарешті Росія встає з колін". Мовляв, культура отримує належне місце і визнання".

Українка наголосила, що захід відбувався у період Другої російсько-чеченської війни, що зробило для неї "обжирання" та радісні тости еліти ще більше незрозумілими. Оксана Забужко до останнього сповідалася побачити у погляді чи жестах своїх старших колег іронічний натяк на те, що все дійство відбувається не всерйоз. Проте її надії остаточно згасли, коли до неї заговорив Андрій Бітов.

"Він нахиляється до тебе і торжествуюче каже: "А що, у вас у Києві такого немає?" І тут я отримую на 20 років наперед відповідь на всі свої питання: "Чому вони ідуть до нас війною?" Тобто я не уявляла міри заздрості", – поділилася письменниця. За словами мисткині, у той момент вона зрозуміла, вся "парада" зі сторони поета, який запросив її на літературний обід, була лише для того, аби справити на неї враження.

Бразильська модель Playboy так здивувала залицяльника на першому побаченні, що той втік із ресторану (фото)

середа, 14 серпень 2024, 23:00

Залицяльник був не готовий до того, що Вануса Фрейтас дістане зі своєї сумки. Вона розповіла, що після цього випадку стала обережнішою. 32-річна модель з обкладинки Playboy Вануса Фрейтас розповіла про романтичне побачення, яке обернулося катастрофою, ...

"Розповідаєте казки": Експродюсер Олега Винника звинуватив його в брехні про лікування від тяжкої хвороби та допомогу ЗСУ

середа, 14 серпень 2024, 19:51

Колишній продюсер Олега Винника Олександр Горбенко різко висловився про експідопічного, звинувативши його у брехні про тяжку хворобу та про мільйонну допомогу ЗСУ, передають Патріоти України. Зокрема, у своєму Facebook продюсер написав чималий пост, ви...