"Хай виступає від РФ": У мережі скандал через виступ режисера Лозниці в Каннах за російську культуру

Український режисер Сергій Лозниця під час виступу на Каннському кінофестивалі у своїй промові засудив бойкот російської культури, якому та піддалася через розв’язану Росією війну проти України. Через такі заяви він зіткнувся з жорсткою критикою від своїх співвітчизників, які звернули увагу на зрадницькі меседжі, що прозвучали у промові, передають Патріоти України.

Лозниця виступив перед присутніми під час вручення нагороди France Culture "за внесок у кіномистецтво". Повний текст його виступу оприлюднило видання "Радіо Свобода".

Режисер проголосив зі сцени, що він виступав проти тотальної заборони російського кіно і проти бойкоту російської культури з початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну. За його словами, Каннський фестиваль опинився на "лінії фронту".

"З одного боку – ті, хто вимагає заборонити російський кінематограф, та й взагалі повністю "скасувати" російську культуру. З іншої – ті, хто проти тотального бойкоту культури", – зазначив він.

Він наголосив, що російська культура є "також і досягненням, і багатством України", а вимога її бойкотувати – "архаїчна і деструктивна". Крім цього, Лозниця сказав, що під час війни "кожен свідомий художник повинен зберігати здоровий глузд і захищати культуру".

В Україні різко засудили промову Лозниці

З відповіддю на промову українського режисера в Каннах не забарилися на Батьківщині. Так, українська журналістка Олена Чичеріна опублікувала у Facebook допис, у якому нагадала, що Лозниця є громадянином України з білоруським походженням, який проте вихований на російській культурі. На її думку, саме з цієї причини він не може повністю проникнутися проблемами України.

Чичеріна зазначила, що раніше ставилася до таких людей толерантно, проте потім її ставлення змінилося. "Десь із початку березня я почала їх зневажати і боятися, бо вони своєю чи дурістю, чи відсутністю гордості, чи продажністю несуть безпосередню загрозу моєму життю. Особливо гидко від тих, які із самого початку були у безпеці та уникли прямого контакту з тим, що так гаряче захищають", – зазначила журналістка.

Заяви Лозниці зі сцени у Каннах засудила також українська продюсерка і сценаристка Ганна Паленчук. Вона у дописі у Facebook наголосила, що промова режисера викликала у неї огиду. Продюсерка зазначила, що в режисера була можливість заявити зі сцени про безліч несправедливостей, що відбуваються зараз не тільки в Україні, а й у всьому світі, проте він обрав саме захист російської культури.
Проти Лозниці виступили і багато користувачів мережі, які почали активно коментувати публікації Чичеріної і Паленчук. Загалом, вони писали наступне:
  • "Здавалося, що із позицією там уже давно все було зрозуміло, але добре, що хоч зараз у більшої кількості його адвокатів відкриються очі";
  • "Дуже гарно сказано. Міг би 100500 несправедливостей знайти, але питання пріоритетів…";
  • "Лозниця ніколи не вважав себе українським режисером";
  • "А чому ми взагалі допустили, щоб від нас виступав такий довбень? Нехай виступає від росії".

Змушена залишити сцену: Катерина Кухар вся в сльозах розповіла, що отримала серйозну травму

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:05

Українська артистка балету Катерина Кухар у сльозах розповіла, що дістала серйозну травму і не зможе закінчити тур, передає NV. Кухар звернулася до шанувальників у сторіс в Instagram і зізналася, що надірвала м’язи під час одного зі своїх виступів. ....

Довелося викликати швидку: Анастасія Приходько поскаржилася на проблеми зі здоров’ям

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:50

Співачка Анастасія Приходько, яка останнім часом пережила немало стресів та неприємних пригод, поскаржилася на проблеми зі здоров'ям. Після знімання кліпу їй раптово стало погано, передають Патріоти України. Анастасія змушена була викликати швидку до...