Молдавські вертути є культовую стравою в сусідній країні і не дарма. Вона являє собою рулет з витяжного тіста з солодкою або з солоною начинкою. Як правило, рулет згортають спіраллю, а потім змащують яйцем і випікають у духовці до рум'яної скоринки.
Але можна спростити завдання — використовувати готове заморожене тісто філо з у супермаркету. Як начинку восени частенько використовують гарбуз, можна додати родзинки та горіхи, а також корицю або ванільний цукор. Але можна обійтися без них. До речі, щоб начинка не витікала, гарбуз слід посипати сумішшю із цукру та крохмалю.
Калорійність цієї страви становить 261.82 кКал на 100 г.
Інгредієнти:
• тісто філо — 400−500 г
• гарбуз десертних сортів — 800 г
• цукор — 8 ст. л.
• картопляний крохмаль — 2 ст. л.
• вершкове масло — 100 г
• олія — 100 г
• волоські горіхи — 1−2 жмені
• родзинки — 1 жменя
Приготування:
Тісто філо розморозити в упаковці за 30−40 хвилин до початку готування. Розтопити вершкове масло і змішати його із рослинним в рівних пропорціях. Змішати цукор і кукурудзяний крохмаль — цією сумішшю ми посипатимемо начиння безпосередньо перед запіканням, не потрібно змішувати відразу, інакше гарбуз дасть багато соку, який потім витікатиме.
Далі слід очистити гарбуз і натерти на тертці з великими отворами. Волоські горіхи потрібно нарубати ножем, щоб траплялися великі і дрібніші шматочки. Родзинки запарити в окропі.
Потім розгорнути один прошарок тіста. Змастити його сумішшю з вершкового та рослинного масла. Зверху викласти ще один прошарок тіста, знову повторити операцію з олією. На широку частину потрібно викласти начиння: порцію тертого гарбуза, трохи горіхів та родзинок.
Після цього зверху щедро посипати начиння та тісто сумішшю із цукру з крохмалем.
Згорнути трубочкою, щоб начиння виявилося всередині. Перенести рулет у форму для запікання, підгинаючи краї всередину. Дно форми обов'язково потрібно змастити олією, щоб вони не прилипли. Далі потрібно повторити процедуру, згортаючи рулети, доки не закінчаться тісто та начиння. Зверху змастити маслом, посипати цукром, що залишився. Відправити в духовку, заздалегідь розігріту до 180 градусів, на 30−40 хвилин до зарум'янювання. Якщо духовка гріє слабко, можна додатково змастити вертуту зверху яйцем (хвилин за 15 до остаточно випікання).
Гарячу випічку нарізати на порції — буде багато хрускоту, це тісто філо стало шаруватим завдяки маслу, а всередині — соковита гарбузова начинка з родзинками та хрусткими горішками. Подавати страву слід у теплому вигляді. Якщо залишиться на наступний день, то потрібно підсушити-підігріти в духовці хвилин 10, щоб вертута знову захрумтіла.
Печінка така корисна та смачна, якщо її вдало приготувати. Особливо вона смакує в паніруванні та з великою кількістю цибулі. Але все починається з обробки печінки, передають Патріоти України. Якщо ви придбали заморожену печінку або дістали зі своєї мор...
Омлет найчастіше готують на сніданок. Він легкий та поживний. Готувати його на всю родину, тож страва досить вигідна для ранку. Кулінарне питання полягає в збиванні яєць. Яким чином вони будуть об’єднані з іншими компонентами. Поговоримо про це детальн...