А ви це знали? Чому не слід готувати їжу у фользі

Багато господинь використовують фольгу для приготування їжі. І це справді дуже зручно. Вона не протікає, добре тримає тепло, економить час, сили, їжа виходить ніжною та соковитою. Але останнім часом люди найчастіше відмовляються від фольги, а дієтологи не рекомендують її використання. В чому ж проблема? Просто стало відомо, що використання фольги може негативно впливати на здоров’я, передають Патріоти України.

Харчова фольга виготовляється з алюмінію. А як відомо, в процесі приготування мікрочастинки алюмінію потрапляють в їжу, потім алюміній потрапляючи в організм викликає захворювання кісток, нирок і навіть онкології.

При проведенні дослідження з’ясували, що при приготуванні м’яса у фользі вміст алюмінію в продукті збільшується до 378 відсотків. А ось загортати холодну їжу досить безпечно. Тобто ключовим моментом є термічний вплив. Але якщо холодну їжу зберігати досить довго, проникнення частинок алюмінію в їжу неминуче.

Ще необхідно згадати любителів використовувати лимон із різними продуктами у фользі. При взаємодії лимонної кислоти з фольгою процес проникнення алюмінію відбувається набагато активніше. Аналогічно справа з такими продуктами, як помідори, капуста, сметана, кислі огірки та низка інших.

Виникає закономірне питання: ну а якщо не часто використовувати? Дійсно, дослідження показали, що організм здатний виводити певну кількість алюмінію та не отримувати інтоксикацію. Безпечною добовою дозою назвали 1 міліграм алюмінію на кожний кілограм маси тіла. Але на практиці під час термічної обробки нормативи буде перевищено.

Які ж наслідки можуть бути при регулярному вживанні таких страв?

Добре відомо, що цей метал нейротоксичний. Тому є підвищений ризик розвитку захворювань нервової системи. Наприклад, підвищений вміст алюмінію виявили у людей із хворобою Альцгеймера.

Також відбувається негативний вплив на нирки, шлунково-кишковий тракт, опорно-руховий апарат, склад крові, а також низку інших органів та систем. Здоровою альтернативою буде харчовий пергаментний папір.

Мигдаль продовжує життя! ТОП-7 причин додати його до свого раціону

субота, 18 жовтень 2025, 18:15

Мигдаль, хоча і часто називають горіхом, насправді є насінням багаторічного дерева, родом із Центральної та Малої Азії. Сьогодні ці насіння вирощують по всьому світу, а США є найбільшим виробником. В Європі мигдаль росте в Іспанії, Італії, Хорватії та ...

Ви могли це не знати! Кому не можна їсти яблука і чому

субота, 18 жовтень 2025, 17:28

У фруктах, зокрема в яблуках, клітковина, вітаміни, мінерали та антиоксиданти, як стверджують фахівці, здебільшого накопичуються на поверхні плоду. Цим пояснюється, що яблуко, з'їдене цілим, краще для травлення, ніж очищене, передають Патріоти України....