А ви це знали? Чи можна повторно заморожувати м'ясо

Заморожування є ефективним методом тривалого зберігання м'яса, що дозволяє зберегти його корисні властивості протягом декількох місяців. Однак, виникають ситуації, коли розморожене м'ясо не використовується повністю або плани щодо його приготування змінюються, що викликає питання про можливість повторного заморожування та його вплив на якість продукту, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Скільки можна зберігати заморожене м'ясо

Заморожування м'яса є зручним способом збереження продукту на тривалий термін, запобігаючи його псуванню та розвитку шкідливих мікроорганізмів завдяки низьким температурам. Варто зазначити, що жирне м'ясо має коротший термін зберігання порівняно з нежирним. Рекомендовані терміни зберігання різних видів м'яса в морозильній камері такі:

  • свинина – до 6 місяців,
  • птиця та риба – до 3 місяців,
  • яловичина та дичина – до 12 місяців,
  • фарш – до 2 місяців,
  • кролик та телятина – до 8 місяців,
  • баранина – до 9 місяців.

Як зазначають екпсерти, при тривалому зберіганні, понад 6 місяців, м'ясо втрачає вологу, стає жорстким та втрачає свої властивості, тому оптимальний термін зберігання становить від 6 до 8 місяців.

Однак нерідко трапляється так, що м'ясо могли дістати з морозилки, а часу приготувати його не знайшлося, що робити у такому разі?

В яких випадках можна повторно заморожувати м'ясо

Щодо повторного заморожування, більшість експертів не рекомендують цього робити, оскільки м'ясо втрачає смакові якості та вологу, що може призвести до харчового отруєння. Однак, існують винятки, коли повторне заморожування є допустимим. М'ясо можна пвоторно заморозити, якщо:

  • М'ясо пройшло термічну обробку. В такому випдаку, його можна заморозити повторно, оскільки висока температура знищує мікроорганізми.
  • Експерти Міністерства сільського господарства США також зазначаають, що можливість повторного заморожування залежить від умов розморожування. Якщо м'ясо розморожувалося в холодильнику, його можна заморозити повторно протягом 3-4 днів, але не слід заморожувати м'ясо, яке знаходилося поза холодильником більше 2 годин.

Експерти нагогошують, що не можна розморожувати м'ясо за кімнатної температури , наприклад, на кухонному столі.

Безпека повторного заморожування також залежить від правильної обробки сирого продукту перед першим заморожуванням, швидкості повторного заморожування після розморожування, температури приготування та дотримання правил гігієни при обробці залишків.

Як правильно розморожувати м'ясо

Для того щоб м'ясо після розморожування залишилося безпечним для вживання і не втратило своїх смакових якостей, необхідно дотримуватися певних правил.

  • Одним із найбезпечніших, хоч і найбільш тривалих, способів є розморожування в умовах холодильника. Розмістивши м'ясо на нижній полиці, можна забезпечити поступове і рівномірне розморожування, запобігаючи різким перепадам температури, які сприяють розмноженню бактерій. Такий метод дозволяє зберігати розморожене м'ясо в холодильнику ще протягом кількох днів до його приготування.
  • Якщо ж час обмежений, можна скористатися методом розморожування в холодній воді. Однак, цей спосіб вимагає уважності: м'ясо слід помістити в герметичний пакет, щоб уникнути контакту з водою, і занурити в холодну воду, яку необхідно міняти кожні пів години. Розморожене таким чином м'ясо слід приготувати негайно.
  • Найшвидшим, але й найбільш ризикованим, є метод розморожування в мікрохвильовій печі. Через нерівномірне нагрівання деякі частини м'яса можуть почати готуватися, тоді як інші залишаться замороженими, що створює сприятливі умови для розмноження бактерій. Тому м'ясо, розморожене в мікрохвильовій печі, необхідно готувати відразу.

Існує також метод швидкого розморожування за допомогою розчину оцту та солі. Цей спосіб дозволяє розморозити м'ясо за лічені хвилини, але слід враховувати, що він може вплинути на смак продукту.

Просто ідеальний! Як швидко приготувати найніжніший торт без випічки

вівторок, 24 червень 2025, 18:12

Для торта:. Для глазурі:. Головні інгредієнти сирного торта без випічки – це сир та печиво. Сир беремо будь-який, але бажано сухий, щоб зайва волога не зіпсувала крем. Найкращий варіант – магазинний сир з пачки, він еластичний, гладкий, без грудочок. Я...

Смакота! Як приготувати ідеальний абрикосовий пиріг

вівторок, 24 червень 2025, 17:07

Набридло просто так їсти абрикоси, а варення чекає зимовий час? Готуйте ароматну абрикосову випічку, поки сезон фруктів триває. Сьогодні пропонуємо абрикосовий пиріг, що виходить із першого разу і відмінно підійде і як смаколик на кожен день, і як свят...