А ви це знали? Який чай найбільш корисний і чому

Найбільш корисний чай залежить від цілі, яку ти переслідуєш — зниження стресу, покращення травлення, енергія, схуднення, імунітет тощо. Однак якщо говорити загально, то зелений чай вважається одним із найкорисніших, передають Патріоти України.


Зелений чай — лідер за користю

Чому:

  • Антиоксиданти (катехіни, EGCG) — знижують ризик раку, серцевих захворювань, уповільнюють старіння клітин.
  • Покращує мозкову активність — містить кофеїн і L-теанін (комбінація дає м’яку концентрацію без тривожності).
  • Сприяє спалюванню жирів — пришвидшує метаболізм.
  • Покращує чутливість до інсуліну і знижує ризик діабету 2 типу.
  • Зміцнює судини і серце.

Інші дуже корисні чаї:

ЧайОсновна користь
ІмбирнийПротизапальний, покращує травлення, бореться з нудотою
РомашковийЗаспокійливий, допомагає при безсонні і шлункових розладах
М’ятнийЗнімає спазми, допомагає при здутті і стресі
Чай з куркумоюПотужний природний протизапальний засіб
МатчаВид зеленого чаю з високою концентрацією антиоксидантів
Чай з шипшиниДжерело вітаміну C, зміцнює імунітет
Улун (оолонг)Баланс між зеленим і чорним чаєм, добре впливає на обмін речовин
Чорний чайДає енергію, антиоксиданти, але містить більше кофеїну, ніж зелений

Висновок:

  • Найбільш універсально корисний — зелений чай (особливо японський сенча або матча).
  • Якщо маєш конкретні проблеми зі здоров’ям або цілі — варто обрати чай під них.
  • Уникай солодких чаїв з ароматизаторами — це майже не чай.

Варто знати! Дієтологи одностайно назвали найкориснішу олію для здоров'я

четвер, 13 листопад 2025, 9:50

Оливкову олію, особливо Extra Virgin (EVOO), визнано найкращою як для приготування їжі, так і для здоров’я. Такий висновок зробили чотири зареєстровані дієтологи (RDN), передають Патріоти України. Олія багата на корисні мононенасичені жири, які знижуют...

Буде хрустка скоринка! Ось чим треба натерти курку, щоб вона танула в роті

четвер, 13 листопад 2025, 7:44

Запечене в духовці м'ясо виходить смачним й не вимагає постійної присутності господині на кухні. На свята часто готують у духовці курку, гуску або качку. Щоб птиця вийшла соковитою та ніжною, потрібно м’ясо правильно підготувати для запікання. М’ясу на...