А ви це знали? Знежирений, 5% чи 9% - ось який кисломолочний сир найбільш корисний і чому

Кисломолочний сир сприяє зміцненню здоров'я та поліпшенню фізичної форми, він багатий на тваринні білки, що містять повний спектр амінокислот, необхідних для росту м’язів. Крім того, у складі сиру є вуглеводи, які забезпечують енергією, а також залізо, кальцій, фосфор та інші важливі вітаміни й мікроелементи, передають Патріоти України.

Вибір між знежиреним, 5% або 9% кисломолочним сиром залежить від ваших цілей – схуднення, підтримання здоров’я чи нарощування м’язової маси. OBOZ.UA порівняв кожний з варіантів і зробив висновки про те, який сир є найбільш корисним.

Знежирений сир (0–1%)

Головною перевагою є низька калорійність, що ідеально для тих, хто худне, а також високий вміст білка (приблизно стільки ж, як у жирніших видах). Також в ньому мінімум жиру (менше ніж 1 г на 100 г).

Серед недоліків: менше жиророзчинних вітамінів (A, D, E, K), які краще засвоюються з невеликою кількістю жиру. Він може бути менш ситним і не таким смачним.

Сир 5% жирності

Переваги – золота середина між калорійністю та користю, достатньо жиру для засвоєння жиророзчинних вітамінів, та м’який смак, при цьому він досить ситний.

Недоліки – більше калорій, ніж у нежиреному (приблизно 120–140 ккал на 100 г).

Сир 9% жирності

Переваги: найбільш насичений смак та краще джерело енергії (для спортсменів, дітей, людей з підвищеною потребою в калоріях). Також оптимальний баланс білка, жиру і смаку.

Недоліки: вища калорійність (близько 160–180 ккал на 100 г), продукт може не підходити тим, хто дотримується дієти або має проблеми з серцем чи рівнем холестерину.

Який сир найкорисніший

Для більшості людей оптимальним варіантом буде 5% кисломолочний сир – він містить не багато жиру для кращого засвоєння вітамінів і має хорошу харчову цінність.

Але, якщо ви худнете або на дієті варто обрати знежирений. Дітям, спортсменам, або при дефіциті ваги – краще 9%

Як приготувати смачне малинове варення і зберегти вітаміни

понеділок, 23 червень 2025, 18:10

Стигла малина – тендітна ягода, яка ще ніжніша, ніж полуниця. Найчастіше вона втрачає свою форму навіть до того, як потрапляє у варення, а тому заготовками краще займатися відразу, знявши ягоду з куща, якщо є така можливість. Так можна зварити ідеальне...

Перевірте себе! ТОП-3 головні помилки господинь у приготуванні борщу

понеділок, 23 червень 2025, 17:12

Борщ є знаменитою стравою української кухні, яка славиться своїм надзвичайним смаком у всьому світі. Незважаючи на той факт, що існує величезна кількість рецептів приготування, багатьом до вподоби саме класичний варіант борщу, передають Патріоти Україн...