Без дріжджів і на кефірі: Рецепт справжніх полтавських вергунів

Окрім пампушок, вареників та пляцків, Україна відома ще однією стравою – вергунами. По суті, це таке собі печиво з бездріжджового тіста, яке смажать у великій кількості олії. Завдяки цьому виріб виходить хрустким ззовні, але дуже повітряним та пухким всередині. До того ж вергуни просто рятують ситуацію, коли інгредієнтів мінімум, а щось солоденьке до чаю треба. Вергуни готують по-різному в кожному регіоні Україні. Та класичний рецепт народився саме на Полтавщині. Рецепт полтавських вергунів опублікований у кулінарному блозі sladkaya_vupechka в Instagram, передають Патріоти України.

Інгредієнти:

  • кефір – 1 скл.
  • яйця – 1-2 шт.
  • цукор – 0,5 скл.
  • розпушувач – 1 п на 1 кг борошна
  • борошно

  • Спосіб приготування:

    1. Змішати всі інгредієнти, поступово додавши в кінці борошно. Замісити однорідне тісто. Накрити його рушником чи харчовою плівкою та дати постояти щонайменше 30 хвилин.

    2. Розкачати тісто в пласт. Порізати його на смужки та всередині кожної зробити надріз, через який вивернути тісто всередину.

    3. Посмажити вергуни з обох боків у великій кількості олії.

    4. Поки вергуни ще гарячі, посипати їх цукровою пудрою.


Ви могли це не знати! Чому олія піниться під час смаження та як цього уникнути

неділя, 28 грудень 2025, 19:06

Піна на сковороді під час смаження - це нормально і не небезпечно. Основні причини, передають Патріоти України. Як запобігти піноутворенню:. Висновок: піна — природне явище, але правильна підготовка їжі та контроль температури зменшують її утворення та...

А ви це знали? Навіщо досвідченим господиням радять заморожувати лавровий лист

неділя, 28 грудень 2025, 18:45

Лавровий лист давно став класичною спецією на кухні, але більшість господинь використовує його звичним способом - у сушеному вигляді, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Водночас професійні кухарі знають нестандартний метод оброблення спец...