Для того щоб дріжджове тісто вийшло вдалим, потрібно дотримуватися деяких основних правил його приготування – кулінарні хитрощі, які допоможуть зробити випічку легкою і повітряною, передають Патріоти України.
Існує два способи приготування дріжджового тіста – з опарою та без неї. Хотілося б відзначити, що з опарою тісто виходить набагато м’якшим, повітрянішим і еластичнішим, тому пропонуємо розглянути всі нюанси приготування саме цього виду тіста.
Дріжджове тісто дуже примхливе. Воно любить, щоб усе було чітко і за правилами, починаючи з опари – рідкої суміші, за допомогою якої «запускаються» дріжджі. Опара може бути як рідкою, так і густою – все залежить від кількості борошна, зазначеної в рецепті.
Для приготування тіста на опарі потрібно брати інгредієнти лише кімнатної температури: Тобто продукти слід дістати з холодильника за годину або півтори до приготування тіста, адже воно не любить гарячих або холодних перепадів температури. У цьому випадку навіть вершкове масло стане м’яким, ніжним і однорідним, а також без проблем з’єднатися в одне ціле з іншими інгредієнтами.
Для того, щоб дріжджі «підійшли», їм потрібно створити тепле середовище, в якості якого в нашому випадку і послужить опара:
Вона складається з теплої рідини – молока або води, а також дріжджів, солі та борошна. Дріжджі рекомендується вибирати мокрі, а не сухі – вони активніше вступають у реакцію з іншими інгредієнтами, виділяючи під час бродіння на поверхні суміші бульбашки з вуглекислим газом. У середньому опара повинна вистояти близько півтори години та при температурі не меншій, ніж 30 градусів.
Важливий пункт – борошно:
З борошном потрібно бути дуже уважним, оскільки перед додаванням його в тісто, його обов’язково слід просіяти – воно наповнить тісто киснем, завдяки чому воно буде немов живе, а випічка повітряною.
Заміс тіста:
Яйця, вершкове масло або маргарин, рослинна олія та цукор – це додаткові інгредієнти для тіста, що не входять до опари, які замішуються в окремій ємності. Яйця рекомендується добре розтерти з цукром і вершковим маслом, попередньо розм’якшеним при кімнатній температурі. Після додати до них рослинне масло, а також залишки молока та борошна. Замішувати тісто рекомендується доти, доки воно не перестане липнути до рук. Головна ознака готового тіста – це натискання на нього пальцем, у результаті чого утворюється ямка, яка має миттєво вирівняється.
Тісто має підійти:
Готове замішане тісто необхідно покласти в ємність, накрити сухим рушником і поставити в затишне тепле місце – так само, як і опара, воно постоятиме і в результаті збільшиться в кілька разів в об’ємі. Тільки після цього можна розпочинати з ним працювати.
Тісто на опарі може зберігатися довгий час у холодильнику – у цьому його перевага перед тістом без опари. Удачі в кулінарних починаннях та смачній випічці!
Молоко з дитинства вважають символом здоров’я. Воно містить кальцій, білок і вітаміни, які підтримують організм. Однак сучасні дослідження показують, що щоденне вживання цього продукту має як переваги, так і недоліки, передають Патріоти України. Молоко...
Котлети - найкраща страва для святкового столу, а також для обіду та вечері. Готувати їх можна практично з будь-якого м'яса, але саме з курячого буде найсмачніше, а ось спеції можуть як розкрити смак страви, так і зіпсувати їх, передають Патріоти Украї...