Чого ніколи не робили бабусі, коли пекли паски: Перевірений рецепт

Таїнство: як завести тісто та спекти святкову паску на Великдень.

Коли багато років тому головний спеціаліст управління освіти Людмила Савіна з сім'єю приїжджала до бабусі на Великдень, найсмачнішим, для онуків, була бабусина паска, передають Патріоти України.

Вона пекла паски в суботу з ранку. Бабуся затівала тісто, коли на кухні нікого не було поруч, потім тісто стояло на розстойці в повній тиші. Ще Людмила Віталіївна запам'ятала, що до тесту не можна було підходити з поганими думками і настроєм, злістю. Це було ціле таїнство. За бабусиними рецептами пекла паску мама Людмили Савіної, а тепер уже і вона сама.

Рецепт не змінювався майже 60 років

Людмила з задоволенням ділиться ним з читачами.

  • Підготувати дріжджі - в стакан покласти 50 грам свіжих дріжджів розтерти їх з 1 чайною ложкою цукру, долити до половини склянки теплим молоком. Дати дріжджів зіграти.
  • Розтерти 5 жовтків з 1 склянкою цукру, ¾ чайної ложки солі і ваніллю, влити 1,5 склянки теплого молока. У цю масу додати підготовлені дріжджі. Поступово додаємо борошно (приблизно 6 склянок). Вимішуємо тісто, воно буде м'яким. Поставити тісто в тепле затишне місце приблизно на 2 години.
  • У цей час приготуйте 1-1,5 склянки родзинок (промити його і розпарити) і 125 грам вершкового масла (щоб масло було м'яким).
  • Коли тісто збільшиться в розмірах майже в 2 рази додати розм'якшене масло і родзинки. Перемішайте тісто.
  • У підготовлені форми викладіть тісто на ⅓ форми. Коли тісто підійде в формах - помістити їх в піч. Випікати в духовці при температурі 200 градусів, час випікання залежить від вашої форми (невелика форма приблизно 30-40 хвилин).

Не робіть помилок! Чому риба виходить сухою - головні помилки господарок

неділя, 8 червень 2025, 23:10

Якщо зібралися посмажити рибу, згадайте про те, які кулінарні помилки роблять її сухою та несмачною, передають Патріоти України. Багато хто з господарок стверджують, що багато в цій справі залежить виключно від виду риби та її якості, але це те саме, щ...

Це може здивувати! Яку їжу не можна поєднувати з кавою і чому

неділя, 8 червень 2025, 21:28

Деякі продукти не варто поєднувати з кавою через те, як це впливає на засвоєння поживних речовин або на роботу шлунково-кишкового тракту. Ось основні приклади, передають Патріоти України. Краще пити каву через 30–60 хв після їжі, а не на порожній шлуно...