Чи можна смажити на оливковій олії - помиляється половина господинь

Оливкова олія має величезну перевагу перед іншими рослинними аналогами. Від соняшникового чи ріпакового вона відрізняється не лише по смаковим якостям, а й по складу. Вважається дієтичним продуктом, виключно корисним і захищає від ряду важких захворювань. Але чи можна на ньому смажити, передають Патріоти України.

До складу оливкової олії входить до 85 % мононенасичених жирних кислот (антиоксиданти, поліфеноли тощо), що захищає організм від «поганого» холестерину та розвитку атеросклерозу, перешкоджає старінню організму та служить профілактикою розвитку захворювань серцево-судинної системи.

Що кажуть експерти

Згоди немає. Одні кричать, що смажити потрібно тільки на оливковій олії, бо вона корисніша, інші доводять, що термічна обробка вбиває цю олію.

Але, на думку фахівців, якщо йдеться про олію Extra Virgin, то її краще використовувати для салатів та холодних соусів.

Смажити чи ні

Смажити на ньому можна, але зовсім непрості страви, які не вимагають тривалої обробки з високою температурою.

З усіх кулінарних смаколиків під такі параметри потрапляє, мабуть, лише яєчня.

В іншому випадку, все, що говорять противники смаження на оливковій олії, – правда.

При нагріванні олія Extra Virgin втрачає основну частину своїх корисних властивостей, за що так цінується дієтологами та прихильниками смачної та здорової їжі. До того ж, це дорого.

Винятком є тільки Olive Oil (100%), аРомасе olive oil взагалі використовують у фритюрі.

Чотири причини перестати їсти консервований тунець

середа, 24 грудень 2025, 6:13

Консервований тунець часто вважають зручним і корисним перекусом: він багатий на білок, відносно низькокалорійний і добре підходить для салатів. Проте фахівці попереджають, що вживати його регулярно небажано. У деяких випадках цей продукт краще суттєво...

Шведи додають це в каву - користь для печінки вас здивує!

середа, 24 грудень 2025, 1:52

Кава по-різному подається у різних країнах, і в Швеції існує незвичайна традиція - додавати у каву яйце. Це роблять для особливого смаку: кава стає м’якшою та ніжнішою. Але крім кулінарної користі, цей напій сприяє здоров’ю печінки, передають Патріоти ...