"Дамські пальчики": Рецепт неймовірно смачного татарського печива із волоськими горіхами

Бармак — це татарське печиво, яке схоже на рулетики з горіховою начинкою. У перекладі слово означає "палець", тому в народі воно відоме також під назвою "дамські пальчики", передають Патріоти України.

Інгредієнти

Для тіста:

  • 250 г борошна
  • 150 г сметани
  • 90 г вершкового масла
  • 1 ч. л. ванільного цукру
  • 1/4 ч. л соди
  • дрібка солі

Для начинки:

  • 100 г волоських горіхів
  • 80 г цукру
  • 25 г розтопленого вершкового масла
  • цукрова пудра для посипання

Приготування:

1. В просіяне борошно додаємо розм'якшене вершкове масло і рубаємо ножем в дрібну крихту. Так маса вийде повітряною, а готове печиво буде ніжним й розсипчастим. Якщо перетирати руками, масло швидко танутиме і тісто перетвориться на щільну грудку.

2. У сметану будь-якої жирності висипаємо ¼ ч.л соди і перемішуємо. Кислота погасить її, тому готове печиво вийде без присмаку соди. Сюди ж додаємо дрібку солі та ванільний цукор. Добре перемішуємо всі інгредієнти і замішуємо еластичне тісто.

3. Загортаємо тісто у харчову плівку, щоб не обвітрилося, і прибираємо в холодильник на годину. За цей час масло застигне і тісто легко можна буде розкачати в тонкий корж перед випіканням.

4. На припорошений борошном стіл викладаємо кульку тіста і розкочуємо тонким шаром, товщиною не більше одного міліметра. Нерівні краї обрізаємо і ділимо на рівні квадрати.

5. Приготуємо начинку. Волоські горіхи підсушуємо на сухій сковороді і рубаємо ножем або подрібнюємо качалкою. До горіхів додаємо 80 г цукрового піску і 25 г розтопленого вершкового масла. Добре перемішуємо масу.

6. У центр кожного квадрата викладаємо приблизно чайну ложку начинки і рівномірно розподіляємо, не доходячи до краю, щоб під час скручування начинка не випадала з печива. Після цього скручуємо трубочкою, краї не защипуємо. Перекладаємо готові трубочки на застелене пергаментом деко зрізом донизу.

7. Випікаємо 20 хвилин за температури 180°C. Готове остигле печиво "Бармак" посипаємо зверху цукровою пудрою.

Як зробити ідеальне тонке тісто для піци - секрети піцерій

понеділок, 24 лютий 2025, 12:12

Між домашньою та ресторанною піцою – справжня прірва. Секрет смачної піци полягає саме в особливому тісті, яке роблять у піцеріях. Вони ніколи не додають дріжджі, які завжди фігурують у домашніх рецептах. Купуючи в магазині вже готове тісто, ви завжди ...

Лише спробуйте! Якщо ви додасте ці інгредієнти до фаршу, пельмені будуть вдвічі соковитіші та смачніші

понеділок, 24 лютий 2025, 11:12

Смачні пельмені — улюблена страва багатьох людей. Звичайно, що основний компонент смаку — це фарш. Тісто має не менше значення, але зауважень до м’ясної складової буває значно більше. Читайте далі, що допоможе зробити його смачним та соковитим, передаю...