"Дамські пальчики": Рецепт неймовірно смачного татарського печива із волоськими горіхами

Бармак — це татарське печиво, яке схоже на рулетики з горіховою начинкою. У перекладі слово означає "палець", тому в народі воно відоме також під назвою "дамські пальчики", передають Патріоти України.

Інгредієнти

Для тіста:

  • 250 г борошна
  • 150 г сметани
  • 90 г вершкового масла
  • 1 ч. л. ванільного цукру
  • 1/4 ч. л соди
  • дрібка солі

Для начинки:

  • 100 г волоських горіхів
  • 80 г цукру
  • 25 г розтопленого вершкового масла
  • цукрова пудра для посипання

Приготування:

1. В просіяне борошно додаємо розм'якшене вершкове масло і рубаємо ножем в дрібну крихту. Так маса вийде повітряною, а готове печиво буде ніжним й розсипчастим. Якщо перетирати руками, масло швидко танутиме і тісто перетвориться на щільну грудку.

2. У сметану будь-якої жирності висипаємо ¼ ч.л соди і перемішуємо. Кислота погасить її, тому готове печиво вийде без присмаку соди. Сюди ж додаємо дрібку солі та ванільний цукор. Добре перемішуємо всі інгредієнти і замішуємо еластичне тісто.

3. Загортаємо тісто у харчову плівку, щоб не обвітрилося, і прибираємо в холодильник на годину. За цей час масло застигне і тісто легко можна буде розкачати в тонкий корж перед випіканням.

4. На припорошений борошном стіл викладаємо кульку тіста і розкочуємо тонким шаром, товщиною не більше одного міліметра. Нерівні краї обрізаємо і ділимо на рівні квадрати.

5. Приготуємо начинку. Волоські горіхи підсушуємо на сухій сковороді і рубаємо ножем або подрібнюємо качалкою. До горіхів додаємо 80 г цукрового піску і 25 г розтопленого вершкового масла. Добре перемішуємо масу.

6. У центр кожного квадрата викладаємо приблизно чайну ложку начинки і рівномірно розподіляємо, не доходячи до краю, щоб під час скручування начинка не випадала з печива. Після цього скручуємо трубочкою, краї не защипуємо. Перекладаємо готові трубочки на застелене пергаментом деко зрізом донизу.

7. Випікаємо 20 хвилин за температури 180°C. Готове остигле печиво "Бармак" посипаємо зверху цукровою пудрою.

Зовсім не екзотика! Дослідники назвали "суперфуд" для шкіри та мозку, який є у кожному супермаркеті

п’ятниця, 24 жовтень 2025, 16:50

Правильне та збалансоване харчування є запорукою міцного здоров’я людини. Те, що ми їмо щодня, неабияк впливає на наше самопочуття та організм. Дослідники розповіли, про супер’їжу, яка допомагає знизити ризик деменції та покращити стан шкіри. Про це пи...

Найкраще смакує з борщем! Сало у незвичайному маринаді - такого не знайдете навіть у ресторанах

п’ятниця, 24 жовтень 2025, 13:07

Сало - делікатес, який у принципі самодостатній. Також воно чудово поєднується з цибулею та часником. Кулінар Елла Іванова пропонує замаринувати його у незвичайному буряково-медовому маринаді. Готується все так просто, що ви здивуєтеся, передають Патр...