Десерт ще візантійських часів: Класичний рецепт справжнього яблучного струделя

Вважається, що струдель почали готувати ще за часів Візантії, а в Австрію рецепт страви привезли турки, які завоювали Відень. Перша європейська слава прийшла до десерту у 1696 році, коли його рецепт вийшов у віденській рукописній кулінарній книзі. Гурманам пропонувалося приготувати молочно-кремовий смаколик. До речі, видання і зараз зберігається у бібліотеці австрійської столиці. Статусності десерту додав загальноєвропейський Віденський конгрес, який зібрали у 1814 році після поразки Наполеона. Дипломати визначали нові кордони понівеченої війною Європи. А фірмовою стравою банкету став струдель. Страва стала візитівкою віденських кав'ярень, згодом почали готувати вже по всій країні, у Польщі, Німеччині та Західній Україні, інформують Патріоти України.

Як приготувати струдель з яблуками: рецепт

ІНГРЕДІЄНТИ

Для тіста:

- Борошно просіяне - 250 г;
- Вода - 125 мл;
- Олія - 1,5 ст. л.;
- Сіль - 0,5 ч. Л.

Для начинки:

- Яблука - 700-800 г;
- Цедра і сік одного лимона;
- Сухарі панірувальні - 2 ст. л.;
- Цукор - 1-2 ст. л.;
- Сік лимонний - 2 ч. л.;
- Цукор ванільний або кориця - 1 ч. л.;
- Родзинки - 100 г;
- Ром - 1 ст. л.

Масло вершкове - для змащування форми і рулету.

Цукрова пудра - для присипки.

ЯК ГОТУВАТИ

У борошно додати сіль, перемішати. Зробити в середині поглиблення, влити у нього воду та олію. Ретельно замісити тісто, зверху змазати олією, накрити нагрітою мискою на 30 - 40 хвилин.

Яблука очистити і нарізати скибочками. Змішати з цедрою і лимонним соком, додати родзинку та ром.

Вершковим маслом змазати форму.

Тісто розкачати в тонкий пласт і розтягнути до прозорості.

Посипати тісто сухарями, викласти яблука, на них - цукор і ванільний цукор.

Звернути рулет, покласти його в змащену маслом форму. Зверху змастити розтопленим вершковим маслом.

Випікати при 190 ° С 35 хвилин. Готовий струдель посипати цукровою пудрою.

Сметана якої жирності найкорисніша - пояснюють дієтологи

п’ятниця, 7 листопад 2025, 8:44

Сметана - улюблений продукт українців, але не всі знають, яку жирність обрати, щоб отримати максимум користі й не нашкодити здоров’ю. Фахівці кажуть: усе залежить від вашої мети - схуднення, підтримки фігури чи повноцінного харчування, передають Патріо...

А ви це знали? Фрукти, що спалюють жир - ось як їх правильно поєднувати між собою

п’ятниця, 7 листопад 2025, 7:44

Фрукти - це не лише смачне частування, а й потужний інструмент для підтримки здоров’я та схуднення. Вони містять природні сполуки, які допомагають спалювати жир і зменшувати запальні процеси в організмі, передають Патріоти України. Але щоб отримати мак...