Ефект здивує! Що буде з організмом, якщо замість білого вживати коричневий рис

Якщо ви остерігаєтесь вживати білий рис, через вміст у ньому вуглеводів, зверніть увагу на корисну альтернативу. Зокрема, коричневий рис — це цільне зерно, яке забезпечує організм клітковиною, поживними речовинами та енергією, передають Патріоти України.

Він є чудовим доповненням до раціону, адже може виступати гарніром, компонентом для салатів або суші. В Eat This, Not That розповіли про переваги та потенційні ризики споживання коричневого рису, що допоможуть вам зробити обґрунтований вибір.

Більше клітковини

Обирайте коричневий рис замість білого, щоб підвищити споживання клітковини, оскільки він містить втричі більше клітковини на порцію. Крім того, коричневий рис допоможе покращити травлення, контролювати вагу та рівень цукру в крові.

Більше антиоксидантів

Включайте в раціон коричневий рис, адже він багатий антиоксидантами, які захищають клітини від пошкоджень і підтримують здорове старіння. Ці сполуки знижують ризик окислювального стресу, що може пошкоджувати органи. Крім того, для різноманіття та підтримки здоров’я, вживайте й інші цільнозернові продукти, такі як кіноа, овес та цільнозерновий хліб.

Схуднення

Споживання цільнозернових продуктів, таких як коричневий рис, може допомогти контролювати вагу завдяки високому вмісту клітковини, що забезпечує відчуття ситості. Чим більше ви їсте таких продуктів, тим легше дотримуватися дефіциту калорій для схуднення.

Покращення здоров’я серця

Щоб знизити ризик серцевих захворювань та покращити рівень холестерину, додайте до раціону страви з коричневим рисом. Це допоможе зменшити ризик серцевих проблем на 16-21%.

Зниження рівня цукру в крові

Навіть хворі на діабет можуть безпечно вживати коричневий рис, оскільки він містить клітковину, яка уповільнює підвищення рівня цукру в крові. Ця клітковина зменшує загальну кількість вуглеводів, що засвоюються, а також допомагає уникнути різких стрибків цукру. Заміна рафінованих вуглеводів, таких як білий рис і макарони, на коричневий рис може покращити контроль за рівнем цукру в крові.

Може виникнути алергічна реакція

Якщо у вас діагностована целіакія, уникайте коричневого рису, оскільки він містить орзенін, білок, що схожий на глютен. Навіть якщо алергічні реакції на орзенін рідкісні, існує ризик для чутливих людей. Споживання глютену може викликати шлунково-кишкові проблеми, біль у суглобах або шкірні висипання, тож перед зміною раціону краще проконсультуйтеся з алергологом або дієтологом.

Ви можете спожити миш’як

Коричневий рис містить у 1,5 раза більше миш’яку, ніж білий, а тому важливо контролювати споживання продуктів з високим вмістом цього металу. Особливо це актуально під час вагітності, оскільки високий рівень миш’яку може підвищити ризик викидня та мертвонародження. Крім того, годувальницям також слід бути обережними, оскільки миш’як може потрапляти в грудне молоко.

Ваше тіло може засвоювати менше поживних речовин

Коричневий рис містить фітинову кислоту, яка може знижувати засвоєння важливих мінералів, таких як залізо, кальцій і цинк. Проте цей ефект відбувається лише під час вживання їжі. Щоб мінімізувати вплив фітинової кислоти, спробуйте пророщений коричневий рис, який допомагає покращити засвоєння поживних речовин. Обираючи його, ви отримаєте більше користі від вашого раціону.

Виправити все можна! Що робити, якщо огірки вийшли дуже солоними

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 22:10

Якщо мариновані огірки вийшли дуже кислими, а солоні пересоленими, викидати заготовки все одно поспішати не слід, передають Патріоти України. Чому так вийшло – розповідати не будемо. Розкажемо краще, як врятувати заготівлю, на яку було витрачено час та...

Це справді працює! Названо їжу, яка допоможе схуднути

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 19:05

Насправді щоб підтримувати форму, вам не потрібно використовувати всі програми для схуднення або рахувати кожну калорію. Втрата ваги та стрункість досягаються через здорові звички, яких слід дотримуватись так само регулярно, як чищення зубів або читанн...