Еталон справжнього українського смаку: Клопотенко розповів про ідеальний для здорового харчування коренеплід та страви з нього

"Я провів невелике опитування, запитав своїх знайомих не кулінарів, що таке пастернак і який він на смак. І тільки 2 людини з 10 відповіли правильно. Дивно, адже еталон українського смаку – це, однозначно, пастернак. Варто його один раз спробувати, як потім почнете відрізняти в інших стравах. Я знаю багато рецептів із пастернаком, але повинен визнати, найпростіший – запекти в духовці – і є найсмачнішим. Усе тому, що запікання робить цей коренеплід м'яким і підсилює його солодкий смак", - пише відомий кулінар Євген Клопотенко на своєму сайті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Крім того, що пастернак смачний, цей коренеплід ще й корисний, як зазначають дієтологи. Пастернак – хороше джерело вітаміну С, К, а також фолієвої кислоти. У складі є розчинна і нерозчинна клітковини, які необхідні для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. Пастернак може бути одним із інгредієнтів крем-супу. Мені подобається поєднувати його з картоплею та морквою, а посилювати смак куркумою, мускатним горіхом, сіллю й перцем. Спробуйте і ви приготувати такий простий, але смачний крем-суп із пастернаку. На його приготування витратите лише 35 хвилин.

У 100 г пастернаку міститься всього 47 ккал і він складається приблизно на 80% із води. Цей коренеплід ідеальний для здорового харчування, щоб урізноманітнити свій раціон. У складі також є калій, який необхідний для нормальної роботи серцево-судинної системи, а вітаміни С і Е діють як антиоксиданти – усувають або нейтралізують вільні радикали. Із пастернаку можна приготувати пюре, вийде дуже смачний і простий гарнір до м'ясних і рибних страв. Усі інгредієнти, як для картопляного пюре, але пюре з пастернаку я рекомендую перебити блендером або пропустити через дрібне сито, щоб консистенція вийшла максимально ніжною.

Вітамін С і В9, а також залізо в складі пастернаку роблять його хорошим профілактичним засобом у боротьбі з анемією. Пастернак можна навіть смажити. Усе, що необхідно – очистити і нарізати смужками, а потім відправити на пательню з соняшниковою олією. В процесі посолити і поперчити. Мені ще подобається додати карі.

Інгредієнти:

4 кореня пастернаку

4 ст. л. сметани

4 чорносливини

сіль до смаку

Приготування:

Візьміть 4 кореня пастернаку, помийте й очистіть. Я взяв середні коріння, ви можете взяти будь-які. І відразу вмикайте духовку розігріватися до 180 градусів.

Кожен корінь добре натріть сіллю та загорніть у фольгу. Поставте запікатися за температури 180 градусів 45-50 хвилин.

Доки пастернак запікається, приготуйте до нього смачний соус. Візьміть 4 чорносливини і дрібно наріжте, а потім додайте їх до 4 ст. л. сметани. Перемішайте. Соус готовий.

Пастернак приготувався, розгортайте фольгу, діставайте коріння, викладайте на тарілку, а зверху поливайте сметанним соусом".

Коли краще пити каву зранку? Названо ідеальний час - і це варто врахувати

четвер, 25 квітень 2024, 15:50

Багатьом людям важко прийти зранку до тями та почати нормально розмовляти до того моменту, поки вони не вип’ють філіжанку кави, що надає бадьорості. Проте, експерти вважають, що першим ділом випити напій з кофеїном – не ідеально, передають Патріоти Укр...

Не тільки смачно, а й корисно! ТОП-5 спецій для плаского живота, які можна додати у каву

четвер, 25 квітень 2024, 9:50

У прагненні до здорового способу життя кожна маленька зміна має значення. Однак, для багатьох людей наявність ранкової кави навіть не підлягає обговоренню, хоча цей напій і здатен зашкодити вашому здоров'ю. На щастя, є можливість збільшити його користь...