Головна закуска осінньо-зимового сезону: П'ять найсмачніших рецептів соління капусти

Найсмачніша заготівля квашеної капусти виходить з білих приплющених качанів

Для засолювання капусти в листопаді ідеально підходять пізньостиглі підвиди сорту Годсе. Також можна виділити Славу, Білоруську, Подарунок, Харківська зимова, Амагер 611, Крюмон, Тюркіс. До вашої уваги п'ять чмачних рецептів

Найпопулярніший рецепт – з морквою

Шаткуємо один-два качана. Натираємо на тертці моркву (приблизно 20% від обсягу), додаємо сіль,два лаврових листка і кілька горошин чорного перцю.

Все ретельно перемішуємо. Обов'язково продавіть капусту, щоб вона пустила сік.

Укладаємо в банки і відправляємо на бродіння.

Капуста і сіль

Шаткуємо овоч, підсипаємо сіль, перемішуємо і укладаємо в банку.

Рецепт з яблуками

На 10 кг білокачанної капусти беремо 1 кг яблук і 200 гр солі

Яблука нарізаємо половинками, видаляємо серцевину.

Шаткуємо капусту. Все перемішуємо, солимо, розминаємо.

Укладаємо в банку, утрамбовуємо, залишаємо кваситися.

Рецепт з журавлиною

Особливо популярний рецепт з журавлиною, яка не просто додає свій відтінок у смак, але і виступає в ролі природного консерванту.

На 10 кг капусти необхідно 400 гр журавлини і 200 гр солі. Також можна додати моркву (максимум 500-800 гр).

Суть цього рецепта в тому, що журавлина укладається шарами. Коли вона пускає сік, то рівномірно просочує всю шатковану капусту.

Рецепт з яблуками, морквою і кмином

Це досить незвичайний рецепт. Брати краще пізні яблука.

Отже, на 9 кг капусти знадобиться 1 кг моркви, 0,5 кг яблук, 10-15 гр кмину і 200 гр солі.

Яблука ріжемо половинками або четвертинками і обов'язково вирізаємо серцевину.

Всі овочі перемішуємо, солимо, гарненько все проминаємо і укладаємо в банку або іншу ємність.

Коли капуста буде готовою до вживання

В цілому страва буде готова не раніше, ніж через тиждень-півтора.

Щоб процес бродіння йшов швидше, не забувайте забезпечити заготівлі температуру не нижче 18 градусів за Цельсієм і виконувати роботи в правильну фазу місячного календаря.

Яблучні кісточки можуть вбити? Що потрібно знати кожному

п’ятниця, 12 грудень 2025, 7:13

Яблука - корисні та смачні, але їхні кісточки можуть бути небезпечними, передають Патріоти України. В кісточках міститься амігдалін, який у шлунку перетворюється на ціанід — отруйну речовину. Порада: перед вживанням яблука можна виймати кісточки або к...

Не робіть помилок! Чому сир швидко псується навіть у холодильнику

п’ятниця, 12 грудень 2025, 6:42

Сир часто псується швидше, ніж очікується, навіть у холодильнику. Найпоширеніша причина - неправильне зберігання та недотримання умов, потрібних для різних видів цього продукту, передають Патріоти України. Вологість, повітряний потік і температура впл...