Господиням на замітку! Коли в тісто потрібно додавати розпушувач, а коли соду

У різних рецептах пропонують додавати в тісто розпушувач або соду, або обидва інгредієнта, щоб зробити випічку пористою та повітряною. Багато господинь вважають ці продукти взаємозамінними. Але професійні кондитери настійно не рекомендують замінювати один інгредієнт іншим з кількох причин, передають Патріоти України.

У цій статті ми розберемо, які це причини і зрозуміємо, що до якого тіста додавати.

Коли додавати розпушувач

Розпушувач – це та сама сода тільки з додаванням винної чи лимонної кислоти. Оскільки всі продукти сухі, сода входить у реакцію, коли потрапляє у мокре і тепле середовище.

Розпушувач буває двох видів.

Подвійна дія – поширений розпушувач, який продають у магазинах. Його реакція відбувається в 2 етапи: спочатку при додаванні його в рідину кімнатної температури, а потім при нагріванні.

Односторонньої дії – розпушувач, який зазвичай використовують професійні шеф-кухарі. У реакцію він вступає лише при сильному нагріванні. Інгредієнт добре піднімає тісто, в якому немає продуктів, що його окислили. Використовуйте розпушувач, коли готуєте бісквіт, печиво, до складу якого входять борошно, молоко, яйця.

При замішуванні тіста користуйтесь правилом: 1 чайна ложка компонента на 1 склянку борошна.

Багато господинь замінюють розпушувач гашеною содою, адже так вчили бабусі. При взаємодії соди та кислоти реакція починає йти у ложці та швидко припиняється і тісто не втигає піднятися.

Коли додавати соду

Сода, вона ж бікарбонат натрію – дрібнокристалічний порошок, який використовують при виготовленні розпушувача.

При з’єднанні із кислотою вона виділяє вуглекислий газ. Спровокувати реакцію може будь-яка кисла частина тіста: лимонний чи ягідний сік, кефір, мед.

Пухирці газу роблять тісто пористим і змушують його піднятися. У результаті, на виході з духовки виходить пишна та м’яка випічка.

Вам може здатися, що з кількістю інгредієнтів можна експериментувати, але ні. Сода в 4 рази сильніша за розпушувач, і вона має гіркий присмак. Велика кількість інгредієнта надасть страві мильного смаку і зробить її непридатною для вживання.

Сода призначена для тіста, в якому містяться кисломолочні продукти чи кислоти, здатні спровокувати реакцію.

Від вибору інгредієнта залежить якість випічки. Якщо припуститися помилки, тісто може вийти щільним, клейким і несмачним. Тому вчиться на чужих помилках і не підміняйте розпушувач содою і навпаки.

Як відварити яловичину, щоб вона вийшла ніжною та смачною

вівторок, 20 травень 2025, 18:15

Відварена яловичина – дуже корисний для здоров’я продукт. Приготовлена таким чином яловичина забезпечує організм залізом і підтримує рівень еритроцитів у крові. Якщо знати спосіб, завдяки якому навіть найжорсткіше м’ясо стане м’яким, вийде приготувати ...

ТОП-5 типових помилок при маринуванні томатів, які впливають на смак

вівторок, 20 травень 2025, 17:07

Щороку тисячі господинь роблять консервування помідорів. Вони є однією з найпопулярніших закусок на столі, яка користується попитом. Хто ж не любить вкусити соковитий маринований помідор. А якщо ви не проти смаженої картоплі з м’ясом до цього додати, т...