Господиням на замітку! Коли в тісто потрібно додавати розпушувач, а коли соду

У різних рецептах пропонують додавати в тісто розпушувач або соду, або обидва інгредієнта, щоб зробити випічку пористою та повітряною. Багато господинь вважають ці продукти взаємозамінними. Але професійні кондитери настійно не рекомендують замінювати один інгредієнт іншим з кількох причин. У цій статті ми розберемо, які це причини і зрозуміємо, що до якого тіста додавати, передають Патріоти України.

Коли додавати розпушувач

Розпушувач – це та сама сода тільки з додаванням винної чи лимонної кислоти. Оскільки всі продукти сухі, сода входить у реакцію, коли потрапляє у мокре і тепле середовище.

Розпушувач буває двох видів.

Подвійна дія – поширений розпушувач, який продають у магазинах. Його реакція відбувається в 2 етапи: спочатку при додаванні його в рідину кімнатної температури, а потім при нагріванні.

Односторонньої дії – розпушувач, який зазвичай використовують професійні шеф-кухарі. У реакцію він вступає лише при сильному нагріванні. Інгредієнт добре піднімає тісто, в якому немає продуктів, що його окислили. Використовуйте розпушувач, коли готуєте бісквіт, печиво, до складу якого входять борошно, молоко, яйця.

При замішуванні тіста користуйтесь правилом: 1 чайна ложка компонента на 1 склянку борошна. Багато господинь замінюють розпушувач гашеною содою, адже так вчили бабусі. При взаємодії соди та кислоти реакція починає йти у ложці та швидко припиняється і тісто не втигає піднятися.

Коли додавати соду

Сода, вона ж бікарбонат натрію – дрібнокристалічний порошок, який використовують при виготовленні розпушувача. При з’єднанні із кислотою вона виділяє вуглекислий газ. Спровокувати реакцію може будь-яка кисла частина тіста: лимонний чи ягідний сік, кефір, мед.

Пухирці газу роблять тісто пористим і змушують його піднятися. У результаті, на виході з духовки виходить пишна та м’яка випічка. Вам може здатися, що з кількістю інгредієнтів можна експериментувати, але ні. Сода в 4 рази сильніша за розпушувач, і вона має гіркий присмак. Велика кількість інгредієнта надасть страві мильного смаку і зробить її непридатною для вживання.

Сода призначена для тіста, в якому містяться кисломолочні продукти чи кислоти, здатні спровокувати реакцію. Від вибору інгредієнта залежить якість випічки. Якщо припуститися помилки, тісто може вийти щільним, клейким і несмачним. Тому вчиться на чужих помилках і не підміняйте розпушувач содою і навпаки.ю і навпаки.

Джерело: ПростоВей

Вечеряти після 18:00 можна! Дієтологи пояснюють, чому це безпечно

субота, 15 листопад 2025, 17:14

Роками говорили: Не їж після 18:00. Цей міф особливо популярний серед тих, хто прагне схуднути. Але наука доводить: час вечері не головне. Ключовим є баланс калорій, склад їжі та час прийому відносно сну, передають Патріоти України. Якщо ви лягаєте спа...

Ви будете здивовані! Ці продукти містять більше вітаміну С, ніж апельсин

субота, 15 листопад 2025, 9:15

Апельсини традиційно вважаються головним джерелом вітаміну С, проте насправді існує чимало продуктів, які містять цього вітаміну значно більше. Дієтологи наголошують: регулярне вживання таких фруктів, овочів і ягід допомагає зміцнити імунітет, покращит...