Господиням на замітку! Коли в тісто потрібно додавати розпушувач, а коли соду

У різних рецептах пропонують додавати в тісто розпушувач або соду, або обидва інгредієнта, щоб зробити випічку пористою та повітряною. Багато господинь вважають ці продукти взаємозамінними. Але професійні кондитери настійно не рекомендують замінювати один інгредієнт іншим з кількох причин. У цій статті ми розберемо, які це причини і зрозуміємо, що до якого тіста додавати, передають Патріоти України.

Коли додавати розпушувач

Розпушувач – це та сама сода тільки з додаванням винної чи лимонної кислоти. Оскільки всі продукти сухі, сода входить у реакцію, коли потрапляє у мокре і тепле середовище.

Розпушувач буває двох видів.

Подвійна дія – поширений розпушувач, який продають у магазинах. Його реакція відбувається в 2 етапи: спочатку при додаванні його в рідину кімнатної температури, а потім при нагріванні.

Односторонньої дії – розпушувач, який зазвичай використовують професійні шеф-кухарі. У реакцію він вступає лише при сильному нагріванні. Інгредієнт добре піднімає тісто, в якому немає продуктів, що його окислили. Використовуйте розпушувач, коли готуєте бісквіт, печиво, до складу якого входять борошно, молоко, яйця.

При замішуванні тіста користуйтесь правилом: 1 чайна ложка компонента на 1 склянку борошна. Багато господинь замінюють розпушувач гашеною содою, адже так вчили бабусі. При взаємодії соди та кислоти реакція починає йти у ложці та швидко припиняється і тісто не втигає піднятися.

Коли додавати соду

Сода, вона ж бікарбонат натрію – дрібнокристалічний порошок, який використовують при виготовленні розпушувача. При з’єднанні із кислотою вона виділяє вуглекислий газ. Спровокувати реакцію може будь-яка кисла частина тіста: лимонний чи ягідний сік, кефір, мед.

Пухирці газу роблять тісто пористим і змушують його піднятися. У результаті, на виході з духовки виходить пишна та м’яка випічка. Вам може здатися, що з кількістю інгредієнтів можна експериментувати, але ні. Сода в 4 рази сильніша за розпушувач, і вона має гіркий присмак. Велика кількість інгредієнта надасть страві мильного смаку і зробить її непридатною для вживання.

Сода призначена для тіста, в якому містяться кисломолочні продукти чи кислоти, здатні спровокувати реакцію. Від вибору інгредієнта залежить якість випічки. Якщо припуститися помилки, тісто може вийти щільним, клейким і несмачним. Тому вчиться на чужих помилках і не підміняйте розпушувач содою і навпаки.ю і навпаки.

Джерело: ПростоВей

Доступний всім! Цей простий продукт здатен знизити холестерин і запалення

неділя, 26 жовтень 2025, 13:07

Дослідники з Іллінойського технологічного інституту (США) з’ясували, що регулярне вживання чорної квасолі або нуту позитивно впливає на здоров’я серця та обмін речовин. Учасники 12-тижневого дослідження з предіабетом щодня споживали одну чашку чорної к...

Кава і фрукти вранці? Дієтолог розповіла, чому це небезпечно

неділя, 26 жовтень 2025, 7:44

Починаєте день з кави або фруктів? Будьте обережні! Клінічний дієтолог Наталія Григлевська розповіла, які продукти вона уникає натщесерце і чому це важливо для здоров’я шлунково-кишкового тракту, передають Патріоти України. Овочі, що викликають газоутв...